Opasni otpad u Jadranu umjesto u Kini?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanske vlasti istražuju sumnje da su ogromne količine toksičnih tvari iz nekih srbijanskih pogona umjesto u Kini završile negdje u Grčkoj, Rumunjskoj ili Hrvatskoj, konkretno i u Jadranu. U istragu se uključilo i naše Ministarstvo zaštite okoliša.

Priču je objavio srbijanski Kurir, prema čijim je informacijama iz Srbije u zadnjih godinu i pol dana izašlo oko 2.200 tona veoma toksičnog otpada koji izaziva leukemiju i za kojeg se sumnja da je umjesto u jednoj kineskoj tvrtki za zbrinjavanje završio drugdje. Otpad je iz čeličane Sirmium stil preuzimala tvrtka Pro-plast iz Sremske Mitrovice te ga s deklaracijom cink-oksida prevozila dalje. Srbijanska je carina nedavno utvrdila da u pošiljkama cink-oksida te tvari zapravo ima samo 30 posto.

Pošiljke su, piše Kurir, bile upućene put luke Rijeka, Constante u Rumunjskoj i Soluna u Grčkoj te dalje prema Kini.

- Ne zaboravite da bi i Kinezi radili analizu i vidjeli da nije riječ o cink-oksidu, kako piše u deklaraciji, već o toksičnom otpadu, punom olova, cinka, kadmija, navodi sugovornik Kurira upoznat s istragom. Ističe da se sumnja da se čak četiri šlepera ove materije prosulo na teritoriji između Srbije i Makedonije, ali i da je određena količina završila u Jadranu.

Pro-plast je, kako se navodi, imao dozvolu za skladištenje toksičnog otpada koji nastaje prilikom topljenja željeza u čeličani Sirmium stil, ali nije imao i suglasnost da ga izvozi. Carini je bilo sumnjivo i to što je Pro-plast ove godine udvostručio izvoz cink-oksida. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter