Opasni otpad iz Pazinke mora ukloniti stečajni upravitelj

Otpad iz Ecooperative bio je odbačen u obližnju šumu
Otpad iz Ecooperative bio je odbačen u obližnju šumu

- Inspekcija zaštite okoliša je trgovačkom društvu Ecooperativa na lokaciji u Pazinu naredila uklanjanje otpada u određenom roku, stoji u priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Podsjetimo, u napuštenim skladištima u poslovnoj zoni Pazinka I. u Kurelićevoj ulici u Pazinu ostavljeno je 400 tona što opasnog, a što neopasnog otpada. 

Inspekcijski postupak još uvijek u tijeku

- Nakon proteka danog roka rješenje je postalo izvršno i inspekcija je obavila kontrolu izvršenja rješenja kojom je utvrđeno da rješenje nije izvršeno, nastavljaju birokratskim rječnikom odgovor iz ministarstva dodajući da je po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (članak 161.) i Zakonu o općem upravnom postupku naloženo uklanjanje otpada, a u slučaju da Ecooperativa tako ne postupi, onda će se ukloniti putem treće osobe, a na trošak izvršenika. 

Iz ministarstva kažu da je inspekcijski postupak još uvijek u tijeku, međutim, s obzirom da je 6. ožujka pokrenut stečajni postupak tvrtke Ecooperativa ističu da je imenovani stečajni upravitelj dužan osigurati nadzor nad skladištem otpada u Pazinu i ukloniti otpad, kako stoji u priopćenju ministarstva kojeg potpisuje službenica za informiranje Nives Tomljenović. Tako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na neki način opralo ruke od čitavog problema, premda su upravo oni 2008. godine izdali dozvolu za gospodarenjem opasnim otpadom tvrtki Ecooperativa nadomak 2. vodozaštitnog područja (Pazinske jame). Ta je dozvola za gospodarenjem opasnim otpadom istekla 25. studenog i zato je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zatražio sastanak kod ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića, kako je izjavio na posljednjem zasjedanju gradskog vijeća. Također je zatražio od saborskih zastupnika iz Istre da pitanje ostavljenog opasnog otpada postave u Hrvatskom saboru. 

Traži se novi stečajni upravitelj?

Inače, stečajni upravitelj Dean Rahan prije dva tjedna nam je telefonski izjavio da će tražiti razrješenje, međutim, iz Trgovačkog suda u Splitu su nam odgovorili da je odvjetnik Rahan još uvijek stečajni upravitelj u stečajnom postupku nad dužnikom Ecooperativa. Stoga smo ga nanovo kontaktirali, a imenovani stečajni upravitelj Rahan ponavlja da je zahtjev za razrješenjem predao još prije petnaest dana, te da nikako ne može biti stečajni upravitelj u tom predmetu s obzirom da živi na otoku Braču i ima više od deset stečajnih postupaka u tijeku. Tako zasad sve ostaje na Trgovačkom sudu u Splitu koje mora pronaći stečajnog upravitelja koji će uzeti "vrući krumpir" ostavljenog otpada budući da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne želi reagirati intervencijom promptno, već sve prepušta dugotrajnoj pravnoj proceduri. A uvijek se može dogoditi nesretni slučaj, kao onaj požar iz rujna 2012. godine, kada je u krugu tvornice Pazinka gorjelo gotovo stotinu tona plastike, a građanima je Pazina Stožer za zaštitu i spašavanje preporučao da ne izlaze iz svojih domova, jer je vjetar gusti crni dim ponio prema gradu. 

(Anđelo DAGOSTIN)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter