Opasni borovi na Šijanskoj cesti još nisu uklonjeni

Stabla se i dalje opasno naginju (M. ANGELINI)
Stabla se i dalje opasno naginju (M. ANGELINI)

Ni četiri mjeseca otkako je na Šijanskoj cesti troje danskih turista umalo poginulo jer se na njihov automobil, nasred prometnice, stropoštalo ogromno stablo, opasnost nije otklonjena.

Uz rub kolnika nasuprot pruge, gdje se krajem srpnja ove godine dogodila ta nesreća, i dalje prijete ogromni borovi koji su se sad već opasno nadvili nad prometnicu i pitanje je dana kada će se i oni srušiti.

Iako smo u nekoliko navrata pisali i upozoravali na taj veliki problem, pomaka nema, mada je policija u međuvremenu ipak utvrdila nadležnost i odgovornost onih koji su odgovorni za nesreću i koji su se za uklanjanje stabala trebali pobrinuti.

Radi se naime, o pulskoj ispostavi Hrvatskih cesta koje su tu obvezu jednostavno ignorirale. Da stvar bude gora, s problemom nagnutih i potencijalno opasnih stabala na toj dionici uz obvezu da ih uklone, bili su upoznati još mjesec dana prije nego se dogodila nesreća koja je srećom, prošla bez smrtnih posljedica, dakle u lipnju ove godine. Potom se dogodila nesreća i priča oko nagnutih stabala se zakomplicirala, a cijelu je priču ovih dana zaključila policija.

- Protiv pravne osobe iz Pule, odgovorne osobe u pravnoj osobi 55-godišnjaka iz Pule te pravne osobe iz Pule zadužene za održavanje Šijanske šume i rub prometnice uz državnu cestu D66 pokrenut je optužni prijedlog jer nisu dali nalog za uklanjanje stabala, izvijestili su nas jučer iz PU istarske, odgovarajući na naš upit kako je okončan slučaj rušenja stabla na automobil na Šijanskoj cesti.

Drugim riječima, odgovorni za nesreću su pulska ispostava Hrvatskih cesta, direktor održavanja u toj ispostavi te Natura Histrica koja upravlja Šijanskom šumom, i to, kako također neslužbeno saznajemo, jer nisu pravovremeno reagirali i obavijestili nadležne o opasnosti od rušenja stabala.

Treba li zaista netko poginuti zbog nečije nemarnosti te zbog čega stabla još mjesec dana prije nesreće (ali i nekoliko mjeseci nakon) nisu uklonjena, upitali smo i nadležne iz Hrvatskih cesta. Međutim, odgovor nismo dobili. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter