"Opasne veze" na Bijelim večerima

Glen Close, John Malkovich i Michele Pfeiffer
Glen Close, John Malkovich i Michele Pfeiffer

Projekcijom filma "Opasne veze" Stephena Frearsa iz 1988., koji je adaptacija istoimenog romana Pierrea Choderlos de Laclosa iz 1782. godine, sutra se u 20 sati u Klubodromu Pulske filmske tvornice nastavlja književno-filmski program Bijele večeri koji vodi novinar Boris Vincek.

"Opasne veze" ('Les Liaisons dangereuses') je francuski epistolarni roman Pierrea Choderlos de Laclosa u kojem su glavni likovi Markiza de Merteuil i Vicomte de Valmont. Ovi suparnici i bivši ljubavnici koriste zavođenje kao oružje kojim žele poniziti i degradirati druge te pritom uživaju u svojim okrutnim igrama i talentu za manipulaciju. Roman prikazuje dekadenciju francuske aristokracije neposredno prije Francuske revolucije, no ujedno je to i amoralna priča. U romanu su zavođenje, osveta i ljudska zloba osnovne potke, a u vrijeme objavljivanja smatran je skandaloznim.

Kritičari navode da je Laclosova namjera ista kao i ona izmišljenog autora u romanu - napisati moralnu priču o korumpiranom plemstvu, premda su najveći su obožavatelji knjige bili redom aristokrati i rojalisti, a unatoč etikete skandaloznosti obožavala ju je i kraljica Maria Antonietta.

Filmska adaptacija romana iz 1988. godine u režiji Stephena Frearsa ("Kraljica", "Philomena") temelji se na kazališnoj adaptaciji romana Christophera Hamptona, koji je napisao i scenarij za film. Glavne uloge odigrali su izvrsni Glenn Close, John Malkovich i Michelle Pfeiffer, a u filmu se pojavljuju i tada mladi i relativno nepoznati glumci Keanu Reeves i Uma Thurman. Film je osvojio i publiku i kritiku koja je posebno pohvalila glumu, no na 61. dodjeli Oscara Glenn Close i Michelle Pfeiffer nisu slavile (Malkovich nije bio ni nominiran). Film je ipak osvojio Oscare, i to za najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton), kostimografiju (James Acheson) i najbolju umjetničku direkciju (Stuart Craig i Gerard James).

Filmski program u ožujku

Tijekom ovog mjeseca, osim "Opasnih veza", bit će prikazani igrani filmovi "Plačljiva igra" Neila Jordana (10. ožujka), "Scarface" Howarda Hawksa i Richarda Rossona (24. ožujka) te dokumentarni "Kad Miki kaže da se boji" Ines Pletikos (31. ožujka), u kojem se gledatelj upoznaje sa samozatajnim protagonistima pjesama Branimira Johnnyja Štulića (Mirna, Čera, Kipo, Suzy F., Maja Prišt, Gracija, Miki, Jablan…). Uz ove filmske projekcije, 17. ožujka predstavit će se Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Svi programi počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter