Opasne pulske fasade - gromade prijete s visina

Zadnji slučaj odronjavanja fasade - Zagrebačka ulica u Puli (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Zadnji slučaj odronjavanja fasade - Zagrebačka ulica u Puli (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Nobileova, Flavijevska, Kandlerova, Zagrebačka, samo su neke od pulskih ulica u kojima su u zadnja dva tjedna, vjerojatno i pod utjecajem vjetra i kiše, ali ponajviše zbog derutnosti i dotrajalosti, otpadali komadi fasada.

Još se takoreći nije slegla prašina od zadnjeg odrona fasade u Dobrilinoj ulici, kada se s krova nasred ceste stropoštao komad veličine nogometne lopte, a dogodio se novi odron, ovaj put u Flavijevskoj ulici. Za vikend je uslijedio još jedan, u Zagrebačkoj. U Flavijevskoj se sa zgrade na broju 28 tijekom pretposljednje grmljavinske oluje odlomio se dobar komad fasade i rasprsnuo se posred ceste, ispred tamošnje ljekarne. Srećom, nitko nije stradao, no pouzdati se u sreću nije neko rješenje.

Rješenje je, kako što je već poznato, sanacija oronulih fasada, za što bi se trebali pobrinuti stanari. Fasada je vlasništvo svih suvlasnika građevine i svi su oni obvezni sudjelovati u troškovima njezine sanacije ako je potrebna. Kako doznajemo od Drage Glumca, direktora tvrtke Castrum, koja upravlja konkretnim objektom u Flavijevskoj, upravo će to morati učiniti suvlasnici i te zgrade.

Problem je što su suvlasnici stanova, posebno onih u starogradskoj jezgri ili u centru grada, osobe poodmakle dobi koje vrlo često nemaju novca pa odustaju od davanja suglasnosti za sanaciju. (piše N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter