Opasne autoceste ili opasni vozaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ima moderne autoceste, ali je unatoc tome broj poginulih po kilometru autoceste veci u Hrvatskoj nego u vecini zemalja Europske unije.

Izracun Europske asocijacije autocesta pod naplatom (ASECAP) za prošlu godinu temelji se na usporedbi broja nesreca i broja poginulih uz uvjet da je izracun proizašao iz jednakog broja vozila na jednakoj dužini puta. Rezultati govore kako je šansa da poginete na autocesti u Hrvatskoj oko tri puta veca nego u Italiji, Austriji, Danskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji ili Sloveniji.

Na vrhu europske ljestvice po sigurnosti autocesta jest Francuska, pa ce tako za jednog Francuza na autocesti poginuti pet Hrvata, a zatim slijedi Slovacka, gdje je opasnost od smrtnog stradanja oko cetiri puta manja nego u Hrvatskoj.

Objašnjenje za ove rezultate nije lako pronaci, jer Hrvatska ipak ima nove, kvalitetne i sigurne autoceste. Jedno od objašnjenja mogao bi biti slab promet, jer u Hrvatskoj vozaci voze polupustim autocestama, pa stoga voze i bitno brže nego što je realno moguce u nekim drugim državama, koje pritom i daleko rigoroznije kažnjavaju vozace u najekstremnijim prometnim prekršajima.


Podijeli: Facebook Twiter