Opasna zgrada u centru Buja postaje hostel?

U atriju se trenutno nalaze kartonske kutije, smeće i stari namještaj (K. FLEGAR)
U atriju se trenutno nalaze kartonske kutije, smeće i stari namještaj (K. FLEGAR)

Nekadašnja sudska zgrada u središtu Buja, u Ulici 1. svibnja, u sve je gorem stanju, toliko da predstavlja opasnost za korisnike. Ulazna vrata ogromnog zdanja ne zaključavaju se, u atriju se nalaze brojne kartonske kutije, smeće i dijelovi starog namještaja, a dio slike zapuštene građevine je i oronuli nužnik s pripadajućim neugodnim mirisima.

Na katastrofalno stanje ove zgrade, u kojoj su prije niza godina bili smješteni i škola i vrtić, upozorio je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik dr. Damir Kovačević.

Po pločama na ulazu, zgradu koriste Matica Hrvatska, Speleološko društvo Buje, Planinarsko društvo Planik, Šahovski klub, Hrvatsko sportsko društvo "Ban Jelačić" i gradski HDZ te jedna učiteljica, koja je pronašla drugi smještaj pa će se uskoro preseliti. Zgrada je u vlasništvu OŠ Mate Balote, dok troškove struje i vode podmiruje Grad Buje. Sastavni dio građevine je dvorište i vrt sa šternom.

Po riječima gradonačelnika Edija Andreašića, Grad, po dogovoru s vlasnikom, podmiruje troškove struje i vode, budući da zgradu koriste gradske udruge i klubovi. Istaknuo je i da su se pobrinuli za druge nužne sanacije, poput one kanalizacije.

- U zadnjih je nekoliko mjeseci počela curiti voda pa stoga imamo trošak od četiri tisuće kuna. Školu smo obavijestili o tome i uputili zahtjev za sanaciju vodovodnih instalacija. Sugerirali smo i da riješe status tog objekta, odnosno da, ako nemaju projekt za njegovu rekonstrukciju, adekvatne sadržaje i održavanje, razmisle o tome da ga ustupe Gradu ili ga ponude na prodaju. Obećano nam je da će o tome biti riječi na sljedećoj sjednici Školskog odbora, kazao je Andreašić. Grad je spreman izraditi projekt za zgradu i realizirati ga, a jedna od ideja je i uređenje hostela. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter