Opasna nevera: Nautičari se sudarali i nasukavali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko akcija traganja i spašavanja na moru u hrvatskim vodama, od Ilovika do Hvara, zabilježeno je u noći na ponedjeljak, nakon nailaska nevremena. Najteža nesreća dogodila se na otoku Iloviku, kada je u žestokom udaru glisera u svjetionik ozlijeđeno dvoje članova posade, oboje Malološinjani. Ozljede D. Š-a (25), koji je upravljao plovilom, u početku su se doimale opasnim za život, hitno je prebačen za sušačku bolnicu, no na koncu se ispostavilo da ipak nije toliko teško stradao. Hospitaliziran je u riječkoj bolnici s težom ozljedom. Lakše je ozlijeđena članica posade I. S. (27), koja je otpuštena na kućnu njegu nakon pomoći u malološinjskom Domu zdravlja.

Oštećeni gliser otegljen je do obale, da bi se obavio očevid. Koliko se može saznati, dvoje mladih stradalo je dok je bilo na putu od uvale Mrtvaška na jugoistoku otoka Lošinja prema Iloviku. Iz kojeg razloga su gliserom u punoj brzini naletjeli na svjetionik trebala bi utvrditi daljnja istraga, no za pretpostaviti je da je tome "kumovalo" nevrijeme.

Dva i pol sata nakon teške havarije glisera, u 3.55 sati, Nacionalnoj središnjici za spašavanje stigla je dojava da se na zapadnoj strani istog otoka nasukala jedrilica sa šest Čeha. Putem Županijskog centra 112 Rijeka uspostavljena je radioveza s jedrilicom "Ivan 1". Kako je u razgovoru s  brodolomcima ustanovljeno da nema prodora mora u jedrilicu, kao niti opasnosti za ljudske živote, u komercijalnu akciju odsukavanja uključeno je plovilo tvrtke SeaHelp. U 5.30 sati  jedrilica je odsukana, a uz to je javljeno  da su svi članovi posade neozlijeđeni i zbrinuti.

Pola sata poslije nesreće na Iloviku, u 1.55 sati, stigla je dojava o havariji ispred hvarske luke.

Putem postaje Splitradio uspostavljena je veza s  posadom motorne jahte "Korina", koja se nasukala ispred luke Hvar s  pet članova posade. Brod je u vlasništvu domaće čarter-tvrtke. U razgovoru sa zapovjednikom plovila utvrđeno je da se na jahti nalazi pet talijanskih brodolomaca koji nisu  životno ugroženi. Središnjica im je zato predložila pomoć komercijalne tvrtke Emergency sea, no vlasnik nasukane jahte, čarter-tvrtka, odbila je pomoć, te su samostalno organizirali prihvat talijanskih brodolomaca i odsukavanje plovila.

Četvrta dojava u Središnjicu pristigla je od Županijskog centra 112 Šibenik u 3.25 sati, kada je s  dežurnim djelatnicima spojen F. B., češki državljanin star oko 60 godina, koji je zapao u probleme s plovilom  na južnoj strani otoka Zlarina. Bio je u vlastitoj jedrilici dužine deset metara, a zatražio je pomoć u odsukavanju,  nakon što su olujni udari južnog vjetra jedrilicu bacili na  stijene. U akciju spašavanja odmah su se uputili djelatnici Pomorske policije Šibenik. Kada su stigli na mjesto havarije  utvrdili su da je jedrilica nasukana, te joj se zbog jakoga nevremena ne može prići, pa je češki brodolomac upućen pričekati pomoć djelatnika nadležne Lučke kapetanije Šibenik. Oni su oko 9 sati, nakon smirivanja  vremena, odsukali jedrilicu.  Na jedrilici nisu uočena znatnija
oštećenja. (F. VEŽNAVER/NL.)


Podijeli: Facebook Twiter