Opasna nadogradnja: Građevinska inspekcija ne dolazi

Zgrada loše statike (D. MEMEDOVIĆ)
Zgrada loše statike (D. MEMEDOVIĆ)

Bespravna gradnja na krovnoj terasi prijeti već narušenoj statici zgrade na Kapitolinskom trgu 2, ističu suvlasnici zgrade čiji je susjed na na zajedničkoj terasi na krovu izgradio garsonijeru i zapriječio ostalim suvlasnicima zgrade prilaz. Suvlasnici su o tome obavijestili upravitelja zgrade Castrum, pozvali građevinsku inspekciju, što je isto učinio pred njima i predstavnik Castruma, ali inspekcija se niti nakon pola godine još uvijek nije udostojila izaći na teren i utvrditi bespravnu gradnju, što su nam na kraju potvrdili i iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

- Prijava je urudžbirana i uvrštena u plan i program rada inspekcije. Zbog velikog broja zaprimljenih prijava inspekcijski nadzor još nije izvršen, no predviđa se da će se obaviti tijekom rujna, stoji u odgovoru Ureda glasnogovornice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Bespravna gradnja je nešto gotovo uobičajeno, i potpuno nekontrolirano, u područjima starogradske jezgre koja ne gledaju prema Kandlerovoj ulici i Ulici Sergijevaca, ili nije u prvom redu do spomenutih ulica. Tu je mnoštvo nelegalno sagrađenih dijelova zgrada i terasa, no ova posebno zabrinjava jer je ovlašteni statičar prilikom pregleda 2009. procijenio nosivost konstrukcije zgrade jako nepouzdanom.

Upravo zbog opasne statičke situacije, već i sanacija zgrade na Kapitolinskom trgu 2 zahtijeva oprez kako se ne bi ugrozila stabilnost susjedne, projektom "Dolcevita" renovirane zgrade na Kapitolinskom trgu 1. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter