Opada vodostaj Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vodostaj na Mirni u laganom je opadanju, na granici izmedu redovne obrane od poplave i pripremnog stanja i stabilan je od 8 sati", rekao nam je u nedjelju Aleksandar Kružic, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Mirna-Dragonja sa sjedištem u Buzetu.

Djelatnici VGI-ja pozorno su pratili stanje na terenu, posebno nakon što se u subotu prije podne, zbog obilnih padalina, izlila voda iz korita u gornjem dijelu rijecnog sliva, na potezu od Minjere prema Rušnjaku.

Vodeni val putovao je nizvodno prema Antenalu, pa su u cjelokupnom toku rijeke Mirne u subotu uspostavljene mjere redovne obrane od poplave, koje su bile na snazi i tijekom nedjeljnog prijepodneva.

U nedjelju oko 3.30 sati izlila se Bracana, pritoka rijeke Mirne, pa je za promet bila zatvorena lokalna cesta od skretanja na Bracani prema Opatiji i Škuljarima. Državna cesta Buzet - Istarske toplice, koja prolazi dolinom Mirne, nije bila ugrožena i promet se citavo vrijeme odvijao nesmetano.

Ekipe gradske komunalne firme Park u subotu su u cetiri navrata intervenirale zbog odrona na cesti od Butonige prema Šimecima i Valarima. Zbog velikih kolicina padalina u stanju pripravnosti bila je i Javna vatrogasna postrojba Buzet.

Uz angažman na osiguranju medunarodne brdske autoutrke 29. Buzetski dani, petnaest vatrogasaca JVP-a i DVD-a bilo je spremno za eventualne intervencije na ispumpavanju vode iz podruma i konoba, no za to nije bilo potrebe jer je, kaže zapovjednik JVP-a Damir Fabijancic, u gornjem toku rijeke Mirne nocu od subote na nedjelju palo tek oko 50 litara kiše po cetvornom metru.

Obilne padaline i bura prouzrocili su u nedjelju u 9 sati ispad dijelova elektroenergetskog postrojenja prema granicnom prijelazu Požane, Istarskim toplicama, Cicariji i Vrhuvštini. Dežurna ekipa buzetskog pogona Elektroistre, saznajemo od rukovoditelja ?ina Piutija, odmah je izišla na teren.

Napajanje je prebaceno na alternativne vodove tako da su svi potrošaci za 20-ak minuta dobili struju, dok su HEP-ovci tijekom dana otklanjali kvar.

Loše vremenske prilike prouzrocile su teškoce organizatorima 29. Buzetskih dana, koji su zajedno s vatrogascima te djelatnicima Istarskih cesta i Parka, kaže zapovjednik JVP-a Fabijancic, tijekom subote imali pune ruke posla na uklanjanju dva-tri veca i desetak manjih odrona na stazi od Mosta do Penicici.


Podijeli: Facebook Twiter