Opačić: Vlada neće odustati od outsourcinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada neće odustati od namjere izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. outsourcinga, potvrdila je danas u Županji potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Dodala je da se već duže vrijeme radi na tri modela outsourcinga, ne bi li se iznjedrila najbolja rješenja i za radnike i za državu.

"Vrlo brzo ćemo izaći s modelom. Žao mi je što sindikati od prvog dana nisu željeli s nama nikakvu komunikaciju. Na konferenciji gdje smo raspravljali o sva tri modela i njihovim dobrim i lošim stranama, oni su ustali i demonstrativno otišli", kazala je Opačić, komentirajući prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, koje je počelo danas na inicijativu 17 sindikata iz javnog sektora.

Sindikati ističu da je Vladina odluku o outsourcingu neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, u kojem radi 26.500 zaposlenika, "avanturistička, bez analize, nepripremljena, neozbiljna i nekorektna".

Opačić je rekla da ne želi ulaziti u odnose sindikata i poslodavaca već joj je važno da "sačuva prava radnika".

"Kao potpredsjednica Vlade koja vodi tu cijelu reformu borit ću se za onaj model koji će najviše zaštititi radnike u tom sustavu", poručila je.

Na pitanje novinara hoće li podržati predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ili bivšeg ministra financija Slavka Linića te kako gleda na moguću kandidaturu Zlatka Komadine za predsjednika SDP-a, kazala je da je to "nešto što se mora rješavati prvenstveno u stranci".

Opačić je u Županji posjetila Državni stožer za zaštitu i spašavanje, susrela se s čelnicima poplavljene općine Gunja, a do kraja dana posjetit će i osobe iz poplavljenih mjesta županjske Posavine smještene u hostelu u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje te razgovarati s ravnateljima centara za socijalnu skrb iz Vinkovaca, Vukovara i Županje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter