Opačić: Spriječiti obračun djecom tijekom razvoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da se Obiteljski zakon, koji je danas predstavila u Hrvatskom saboru, morao u cijelosti mijenjati ne bi li se spriječili manipulativni roditelji da tijekom razvoda braka koriste djecu za međusobne obračune.

"Puno je djece koja su korištena u bitki među roditeljima kada su krenuli u razvod braka", ustvrdila je Opačić. Zakon, kazala je, uvodi zaštitu obiteljskog doma, ali i obiteljsku medijaciju, koja je do sada bila na marginama sustava socijalne skrbi.

"Obiteljska medijacija mogla bi pomoći dijelu ljudi da se dogovore tijekom razvoda braka i da se neke stvari amortiziraju", ocijenila je. Najavila je i uvođenje "roditeljskog plana", koji bi trebao omogućiti zajedničku roditeljsku skrb. "Dijete ima pravo na komunikaciju i susrete s oba roditelja", poručila je Opačić.

Roditeljski plan će, pojasnila je, biti jasno strukturiran i mogao bi biti dobro sredstvo u 70 posto sporazumnih razvoda, da se oba roditelja dogovore kako će zajedno skrbiti o djeci. U visokokonfliktnim razvodima, kazala je, ta će se pitanja rješavati na sudu.

Opačić je iznijela podatak da ima više od 70 posto sporazumnih razvoda, 15 posto su oni parovi koji bi mogli, uz medijaciju, postići dogovor, dok će za preostalu manjinu morati odlučivati sud.

Uvode se i sankcije - od opomena i nadoknade troškova puta ako je drugi roditelj doputovao iz, primjerice, iz Splita u Zagreb, a nije vidio dijete, dok će se kod manipulativnih roditelja moći čak ići na promjenu odluke o skrbništvu.

"Ako se procjeni da je dijete ugroženo, ugrađeni su mehanizmi da centri detektiraju puno prije kako donijeti neke odluke", rekla je Opačić. Uređen je i dio oko posvojenja, jer dosad se smatralo da se roditelj skrbi za dijete ako bi se javio u roku od tri mjeseca. Opačić je rekla da su prihvaćene sugestije o uvođenju stručne pripreme za posvojitelje.

Formiran je institut pravnog zastupnika koji bi trebao zastupati djecu kao stranku u postupku jer se sami ne mogu braniti, a taj će zastupnik zastupati i osobe koje se lišavaju poslovne sposobnosti. Uvode se i mehanizmi koji će ostaviti djelomičnu poslovnu sposobnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter