Opačić: Projekt e-građani počinje na proljeće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je da će projekt e-građani, koji će građanima omogućiti da poslove s državom obavljaju elektroničkim putem, početi na proljeće iduće godine.

Taj je projekt trebao početi od 1. siječnja 2014., ali zbog nedostatka novca s projektom će se kasniti i početi će na proljeće, rekla je večeras za dnevnik RTL Danas potpredsjednica Vlade Opačić.

"Nažalost, morat ćemo još malo pričekati. Cijeli projekt je gotov, međutim, imali smo problema s financijskim sredstvima, vi znate da smo ove godine imali veliki deficit. Nažalost, falilo nam je novaca i nadam se da ćemo sada od siječnja imati te novce u novom proračunu i da ćemo krenuti s tim projektom. Što znači, negdje, da bismo do proljeća mogli imati i e-građane u početnoj funkciji", naglasila je.

RTL neslužbeno doznaje da za taj projekt nedostaje oko 10 milijuna kuna, no kako se nešto i napravilo, pa Ministarstvo socijalne politike i mladih sada zna sve o svojim korisnicima, a nakon Nove godine kreće se i s novim poreznim obrascem.

Riječ je o jedinstvenom obrascu svih poreznih davanja građana. Složile su se i baze podataka a traje i javna rasprava o nacrtu zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

"Prema tom zakonu je definirano da je javna uprava sve informacije koje se tiču građana, koje se nalaze u javnim registrima, bazama podataka države - dužna po službenoj dužnosti pribaviti za te građane, a ne da ih građani nose okolo", rekao je za RTL Danas pomoćnik ministra uprave Darko Parić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter