Onome kome nije jasno da smo još u krizi nije mjesto u politici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic rekao je danas da je ocito da Hrvatska nije izašla iz krize te da ga ne ohrabruje gospodarski rast od 0,8 posto.

"Hrvatska je još u krizi i onome kome to nije jasno vjerojatno nije mjesto u gospodarstvu i u politici. Suocimo se s tim, to je notorna cinjenica i radimo da se to promijeni", rekao je predsjednik Josipovic u intervjuu za Media servis.

Za rast od 0,8 posto rekao je da je "to daleko premalo", podsjetivši da je "baza za gospodarski rast bio jedan vrlo ozbiljni pad hrvatske ekonomije".

Smatra da u iducem periodu, koja god Vlada bila, mora sve svoje snage koncentrirati na gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. "Mislim da to mora biti suština predizborne kampanje", rekao je Josipovic dodavši da su neimaština, slaba ekonomija i moguca stagnacija sada glavne opasnosti za hrvatsko društvo.

Na pitanje zašto ga se gura u predizbornu kampanju Josipovic je rekao kako se radi o "unikatnoj strategiji koja ce vjerojatno uci u antologiju politickog marketinga - da polemizirate, ne sa svojim suparnikom na izborima, nego s nekim tko ne ide na izbore i u ustavnom smislu je ustavni partner u obnašanju vlasti".

Drži da je to odabir premijerke Jadranke Kosor i njezinih savjetnika te da ce se na kraju vidjeti što ce biti rezultat svega toga.

U šali je rekao da predstojece izbore docekuje, i želio bi ih promatrati "kao gledatelj na nogometnoj utakmici". "A što se onda dogada, jedan od glavnih igraca utrcava i mene, koji bi htio gledati utakmicu i grickati kikiriki, uvlaci na teren da igram - i to još za suprotnu ekipu", rekao je Josipovic ocijenivši to vrlo egzoticnim.

"To je stvar odabira i politicke procjene, a za jedno tri mjeseca ce se vidjeti koliko je to dobro, korisno i koliko to gradani honoriraju", kazao je.

Upitan misli li kako sa svoje strane cini apsolutno sve kako bi imao jednak odnos prema HDZ-u, SDP-u i drugim strankama predsjednik Josipovic rekao je kako se, ako se u posljednjih nekoliko mjeseci pogleda tko se sve javljao kao njegov izaslanik i sudionik delegacija, vidi da je u njima bilo najviše HDZ-ovaca, nakon toga SDP-ovaca, pa iz vladajuce koalicije npr. ?urda Adlešic koja najcešce želi sudjelovati u njegovim aktivnostima te malih stranaka. "Ja tu nastojim držati ravnotežu", kazao je Josipovic dodavši kako u želji za ravnopravnim sudjelovanjem redovito piše saborskim klubovima o svom rasporedu i tko želi u njemu sudjelovati, ali kako se do sada na to HDZ nije previše odazivao te kako onda nije korektno da prigovara.

No, Josipovic drži kako kad kaže da želi stranke ravnopravno tretirati, to ne znaci da može i politicke ideje ravnopravno tretirati, jer je izabran na temelju programa koji ce i dalje provoditi.

Upitan narušava li se tim napadima institucija hrvatskog predsjednika ocijenio je kako se "pokušava, te su ocito neki spremni i to žrtvovati". "Ali vidjeti cete da to nece imati rezultat", kazao je.

Josipovic smatra da gradani u predizbornoj kampanji ocekuju da svi sudionici ponude odgovor na tešku krizu u kojoj se nalazimo.

Na pitanje hoce li sukob izmedu premijerke Jadranke Kosor i srbijanskog predsjednika Borisa Tadica utjecati na dobre odnose izmedu dvije zemlje, Josipovic je odgovorio da ne bi smio, jer je u prvom redu Hrvatskoj u interesu da se odnosi sa susjedima sreduju, pogotovo što u krugu otvorenih pitanja ima onih koji su elementarno humane naravi - poput pronalaženja nestalih osoba i imovinskih pitanja.

"Svako zaoštravanje odnosa sa susjedima nas udaljuje od rješavanja tih problema", kazao je dodavši kako je i Srbiji u interesu da s Hrvatskom sredi odnose. "Nadam se da s obje strane granice svi razumijemo koliko su nam važni medusobni odnosi i da cemo ciniti sve da se oni ne pokvare radi trenutne predizborne groznice", kazao je Josipovic.

Upitan o pozdravima nepravomocno osudenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu, hrvatski predsjednik ocijenio je kako to šteti Hrvatskoj, ali i generalima. Podsjetio je da je hrvatska Vlada, što misli da je u redu, sukladno medunarodnom pravu i medunarodnim obavezama ucinila sve da se generali izruce te mu se sada "zaista cini licemjernim ih onda koristiti za prilicno jeftine politicke bodove". Predsjednik Josipovic smatra da treba držati do dostojanstva i generala i države te medunarodnog pravosuda.

Komentirajuci najavu moguceg ukljucenja u predizbornu utakmicu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, predsjednik Josipovic rekao je kako je to njegov odabir. "Hrvatska je demokratska zemlja u kojoj se svatko može ukljuciti u kampanju", kazao je predsjednik ocjenivši kako s mjesta guvernera HNB-a ne treba voditi kampanju.

Upitan kako komentira oporbene kritike da premijerka Kosor cesto obilazi Hrvatsku i reže vrpce, Josipovic je kazao kako je to stvar mjere te da je nemoguce razdvojiti funkciju predsjednice Vlade i stranke. "Na premijerki Kosor je odgovornost da nade pravu mjeru izmedu javnih funkcija koje obnaša i stranackih interesa. Najbolji sudac ce biti javnost", kazao je.

Na pitanje kako gleda na nedavno zahladenje odnosa izmedu Zagreba i Splita Josipovic je rekao kako se radi o znatno dubljem problemu pozvavši gradane da razmisle o Hrvatskoj, o jedinstvu kakvo nam je potrebno te da razmisle kakvo to lice pokazujemo prema našim gradanima i prijateljima u inozemstvu. "Ta iracionalna, bespotrebna i sramna kampanja koja budi neke niske strasti izmedu sjevera i juga, Zagreba i Splita, mora biti prekinuta", kazao je Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter