Ono što referendumskim i legalnim putem želi postići Veneto - to želi i Istra


Nedjeljni referendum u kojem je većina građana sjevernih talijanskih regija Veneto i Lombardija zatražila širi stupanj autonomije u područjima školstva, infrastrukture, zdravstva, sigurnosti i imigracijske politike s pomnim je zanimanjem praćen na istarskoj političkoj sceni. Vodeći istarski političari kažu kako je uspjeli referendum u najbogatijim regijama Italiji na tragu želje za većom fiskalnom i funkcionalnom regijom Istarske županije, te kako nije riječ o secesiji kao u slučaju španjolske pokrajine Katalonije.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da "treba jasno razlikovati pitanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od savjetodavnog referenduma o većoj autonomiji u talijanskim regijama Veneto i Lombardija. Te regije ne traže nezavisnost, što je slučaj u Kataloniji, već sukladno talijanskom ustavu veću razinu autonomije kako bi kvalitetnije i učinkovitije upravljale svojim resursima po uzoru na autonomne talijanske regije poput Friuli - Venezia Giulia i Trentino – Alto Adige."

"Riječ je o dvije najbogatije regije u Europi koje su upravo zahvaljujući talijanskom decentraliziranom sustavu ostvarile zavidnu razinu razvoja. Upravo se za takvu vrstu autonomije zalaže IDS. Postojeći centraliziran sustav u Hrvatskoj neučinkovit je i dugoročno neodrživ. Hrvatski sustav je nakon Grčke najcentraliziraniji u Europi. U decentraliziranom sustavu regije, ali i cijela država mogu ostvariti puno snažniji gospodarski razvoj. Decentralizacija se kao model pokazala izuzetno prosperitetnom, ekonomski najracionalnijom i najpravednijom, što je prepoznala ogromna većina građana Veneta i Lombardije, koje podsjetimo čine trećinu talijanskog gospodarstva," kaže predsjednik IDS-a Miletić.

Otvoreno o referendumu progovara i eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić, te naglašava da je "referendum u Venetu u cijelosti uspio. Veliki odaziv i izbor autonomije pokazuje kako građani Veneta jednostavno žele upravljati svojom regijom. U Lombardiji je također referendum uspio jer je odaziv bio veći nego što se očekivalo, te su građani zatražili veći stupanj autonomije."

"To postavlja novi izazov pred talijansku vladu jer definitivno treba odlučiti kako omogućiti ono što građani tih regija žele.

Za razliku od situacije u Kataloniji, koja se ne može uspoređivati s Istrom, referendum u Venetu može se u cijelosti usporediti s onime što građani Istre žele. Dakle, upravljati svime osim klasičnim državnim funkcijama poput vanjske i obrambene politike," objašnjava Jakovčić i dodaje: "Ono što referendumskim i legalnim putom želi postići Veneto, to želi i Istra. Podsjećam kako je za vrijeme Vlade premijera Ivice Račana stidljivo, ali ipak pokrenuta decentralizacija koja podsjeća na ovo što se dešava u Italiji. Tada su županije i gradovi mogli preuzeti obaveze na području školstva, a ako bi ih preuzeli, imali bi veće prihode. Taj proces je stao, što je šteta, jer je optimalan model na regije preuzme ovlasti koje želi i za da za njihovo ostvarenje dobije dodatna sredstva." (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter