Oni su mnogo više od rednog i matičnog broja s popisa poginulih


U povodu obilježavanja 96. obljetnice Labinske republike, u rudarskom mjestu i najmlađem gradu u Istri, Raši, održana je komemoracija posvećena sjećanju na stradale rudare u ovdašnjem rudniku kada je 28. veljače 1940. u rudarskoj tragediji uslijed eksplozije, život izgubilo 180 rudara.

Komemoraciji su uz rašku načelnicu Gloriju Paliska Bolterstein, predsjednika općinskog vijeća Željka Zahtilu te vijećnike, prisustvovali i Franco Iacop predsjednik regionalnog vijeća regije Friuli Venezia Giulia, talijanski konzul u RH Paolo Palminteri, senator Aldo di Biagio, članovi udruge Ad Undecimum, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, labinski gradonačelnik i saborski zastupnik Tulio Demetlika, predstavnici labinskih općina te ostali uzvanici i visoki gosti.

Izložba fotografija

Komemoracija je započela polaganjem vijenca na spomen-ploču na trgu ispred općinske zgrade, a potom su u općinskoj vijećnici raška načelnica i Franko Lacop potpisali protokol o ustupanju  u trajno vlasništvo izložbe fotografija  „Arsia-citta mineraria/Raša-rudarski grad 4.11.1937“.

Postav izložbe se sastoji od 25 fotografija (panoa) na temu povijesti rudnika, rudarske tragedije u Raši, te nastajanja ovog rudarskog grada. Izložba je prošle godine premijeru imala u Trstu, a potom je predstavljena i u Raši, gdje je izazvala velik interes javnosti. Koristit će se za povremene postave prigodom kulturnih događanja i manifestacija.

-Zahvaljujem se zajednici Talijana Labin, a posebno profesoru Tuliu Voranu, na neumornom trudu svih ovih godina oko rasvjetljavanja istine o najvećoj rudarskoj nesreći. Svojim znanstvenim, istraživačkim i publicističkim radom doprinijeli ste senzibilizaciji javnosti, ne samo o uzrocima i posljedicama navedene nesreće, već i o ljudskim sudbinama rudara koji  su upravo vašim trudom postali mnogo više od rednog i matičnog broja s popisa poginulih. I ove godine komemoracijom odajemo počast poginulim rudarima, ovdje u Raši, gdje se nesreća i dogodila, a sve u sklopu obilježavanja Dana Labinske republike, kao događaja koji je zajednička povijest cijele Labinštine, ali i Istre, rekla je na početku komemorativnog skupa Glorija Paliska Bolterstein.

Raška je načelnica istaknula kako rudarsko zajedništvo živi i danas, te se i dalje gaji suradnja na Labinštini, a sve razvojne programe podupire i Istarska županija. 

-Mi smo, sada i ovdje, odgovorni cijeniti svoju povijest i sačuvati je za one koji će doći, rekla je Paliska Bolterstein.

Osvrnula se na odgovornost za sadašnjost, a to zapravo znači za budućnost, te planove raške općine za vrednovanje bogatog industrijskog i kulturnog, rudarskog naslijeđa, kao velikog potencijala. Na tom je tragu i suradnja s prijateljima iz Italije, te je posebno naglasila suradnju s  Općinom San Giorgo di Nogaro i udrugom Ad Undecimum.

-Zahvaljujemo, dragi prijatelji, na vašoj ideji da se o Raši napravi izložba fotografija, koju eto i danas možemo razgledati, rekla je zaključno Paliska Bolterstein.

U prigodnom programu u dvorani RKUD Rudar, gdje je izložba i postavljena, sudjelovali su učenici tamošnje osnovne škole i zbor Zajednice Talijana  Giuseppina Martinuzzi iz Labina. Organizatori komemorativnog skupa bili su  labinska Zajednica Talijana i Općina Raša. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter