Oni koji hoce mijenjati granice nemaju što ovdje tražiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipovic porucio je danas, sa svecanosti obilježavanja 21. obljetnice Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana hrvatske kopnene vojske u Lisinskom, da oni koji hoce mijenjati povijest i granice nemaju što ovdje tražiti, a predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic je istaknuo kako dnevnoj i stranackoj politici u Hrvatskoj vojsci nije mjesto.

"Oni koji misle da mogu mijenjati povijest i granice nemaju što ovdje tražiti", rekao je predsjednik Josipovic na svecanosti održanoj u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", te naglasivši da hrvatske Oružane snage mogu 'bez ostatka' osigurati teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.

Hrvatskim vojnicima u mirovnim misijama porucio je da nastave promovirati mir i demokraciju. "Vi ste zalog da ce se ta politika uspješno provoditi", rekao je predsjednik Josipovic. Znamo da nismo velesila, no Hrvatska ne mora biti mala država, vec "mala sila", dodao je.

Osvrcuci se na aktualnu situaciju predsjednik Josipovic je kazao kako živimo u vrijeme globalne ali i lokalne krize, a hrvatske Oružane snage daju svoj doprinos izlasku iz krize ne samo štednjom vec i spremnošcu da sudjeluju i pomažu hrvatskom društvu i narodu kada god treba - od gašenja požara do elementarnih nepogoda.

Ukazao je i na potrebu stalnog strucnog usavršavavanja jer ce, kako je rekao, sofisticirana tehnologija, znanje, pamet i kreativnost biti glavni cimbenici uspjeha. Oni koji donose odluke u sustavu Oružanih snaga RH moraju voditi racuna o pravednosti pa oni koji su najuspješniji moraju biti i primjereno nagradeni, rekao je.

Hrvatska danas uživa visok ugled u narodu, a domoljublje je uvijek bio najsnažniji sadržaj svake vojske pa tako i Hrvatske vojske, ocijenio je predsjednik Republike koji se posebno zahvalio obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, invalidima i drugim sudionicima Domovinskog rata.



Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic porucio je da dnevnoj i stranackoj politici u Hrvatskoj vojsci nema mjesta. Istaknuo je kako sve odluke treba donositi u nacionalnom interesu, što vjeruje da je moguce.

Hrvatsku u Europskoj uniji premijer Milanovic vidi kao malu i ponosnu državu koja se mora odluciti koji su joj prioriteti.
"Sve ne možemo, nemamo ni novca ni ljudi", rekao je Milanovic dodavši kako u tom smislu treba odluciti i koji su prioriteti u vojsci. Trebaju nam jake institucije, a medu njima je i vojska, koje moraju biti otvorene svima, kazao je premijer.

Hrvatsku koju danas doživljava kao zemlju 'srednjeg dometa', Milanovic u nadolazecem razdoblju vidi kao jednu od uspješnijih i bogatijih zemalja Europe.

U vojsci koja je danas visokosofisticirana organizacija i u kojoj se poštuje red, rad i disciplina, pamet je na vodecem mjestu, kazao je premijer Milanovic koji je, kao i predsjednik Republike Josipovic, naglasio potrebu za stalnim obrazovanjem hrvatskih vojnika. "Želim da budete najbolji u onome što radite", porucio im je premijer Milanovic.

"Obrana zemlje najcasnija je zadaca koja nekom može biti povjerena", rekao je ministar obrane Ante Kotromanovic.
Podsjetio je da su hrvatski branitelji istodobno stvarali Oružane snage RH, ali i branili se od neprijateljske agresije, a završni pecat obrani Republike Hrvatske dale su operacije "Bljesak" i "Oluja".

Danas su pred Ministarstvom obrane reforme za ucinkovit obrambeni sustav, najavio je ministar Kotromanovic. Ukazao je i na potrebu transparentnog poslovanja, jer, kako je rekao, do sada je bilo nezakonitosti kakve treba sprjecavati.
Onima koji imaju bilo kakve teritorijalne pretenzije na Republiku Hrvatsku ministar obrane Kotromanovic je s govornice u Lisinskom porucio: "Mi smo garda hrvatska i nikog se ne bojimo".



Nacelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovric je ukazao na potrebu jasnih profesionalnih standarda u Hrvatskoj vojsci. Pred Oružanim snagama su izazovi na koje se može odgovoriti samo sustavom stalnog obrazovanja. Siguran sam kako ce hrvatske Oružane snage uspješno odgovoriti svim izazovima NATO-a i EU, istaknuo je nacelnik Glavnog stožera OS RH.

Na svecanosti u KD Lisinskom okupili su se najviši predstavnici hrvatskoga vojnoga i politickog života, a tom je prigodom i promaknuto 138 casnika Oružanih snaga RH, medu kojima 17 žena.


Podijeli: Facebook Twiter