Onesposobljeno još deset bungalova na Valovinama

Onesposobljavanje bungalova na Valovinama (M. MIJOŠEK)
Onesposobljavanje bungalova na Valovinama (M. MIJOŠEK)

Kako je i najavljeno, i danas je nastavljeno onesposobljavanje bungalova na Valovinama, točnije u tamošnjem kampu, da bi se spriječilo daljnje bespravno useljavanje osoba koje na to nemaju pravo. Zasad ih je onesposobljeno desetak. Bungalovi se, podsjetimo, ne ruše do temelja, već se s njih skida sva stolarija, odnosno vrata, prozori i infrastruktura da bi bili neuvjetni i da bi ih se onesposobilo za život u njima, a ujedno da se osujete daljnja bespravna useljavanja. Samo rušenje, pak, planirano je tek za kraj ljeta.

Uvođenje reda

Onesposobljavanje bungalova počelo je unatrag desetak dana i to nakon što je Grad Pula konačno odlučio uvesti reda na tom atraktivnom gradskom zemljištu, dok se ne definira njegova buduća namjena. Naime, tamo su od početka 90-ih godina bili smješteni časnici Hrvatske vojske i djelatnici na Muzilu, najprije kao njihovo vatrogasno i privremeno rješenje, koje je potom mnogima postalo trajno. Dio tih časnika s vremenom je ipak našao drugi smještaj, ali su na njihovo mjesto počeli useljavati drugi ljudi. Stoga je osnovano Povjerenstvo za stupanje u posjed koje je posljednjih mjeseci obavljalo izvide o tome tko i pod kojom osnovom boravi u kampu Valovine. Utvrđeno je da osim četvero ljudi, branitelja, koji trenutno i borave na Valovinama, njih stotinjak nema valjane osnove za ostanak u tim objektima.

Bespravno ljetovanje

Štoviše, pojedinci bungalove koriste za ljetovanje ili iznajmljivanje, a utvrđeno je da ondje borave i ljudi koji nisu državljani Republike Hrvatske.

Krenulo se stoga u sprječavanje daljnjih naseljavanja time što su bungalovi onesposobljeni za život dok ne budu srušeni. Budući da je prilikom početka prvih rušenja došlo do određenih neugodnosti i pokušaja sprječavanja rušenja, jučer je u kampu, osim predstavnika Grada Pule i djelatnika Komunalnog redarstva, bila i policija koja je osiguravala da sve protekne u najboljem redom. Srećom, incidenata nije bilo, pa je jučerašnja akcija na nastavku rušenja bungalova protekla u miru. (N. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter