Onemoguciti iskrivljavanje povijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Buzeština je tijekom NOB-a dala 2.800 boraca, a njih 606 položilo je svoje mlade živote za ostvarenje slobode. Pobjedonosni pohod mogao se ostvariti samo uz sveopcu podršku naroda i nesebicno zalaganje i požrtvovanost svih na celu s drugom Titom, istaknuo je predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman na svecanosti kojom je u Spomen parku obilježena 66. obljetnica oslobodenja Buzeta.

Evocirajuci dogadaje iz NOB-a, Jerman je istaknuo da upravo time antifašisti žele onemoguciti iskrivljavanje povijesne istine.

- Nažalost, iako je proteklo više od 60 godina od pobjede nad fašizmom, moramo biti oprezni zbog moguce opasnosti koja prijeti od nacifašizma i ekstermizma. Moramo se oduprijeti falsifikatima, lažima i klevetama. Svjedoci smo svakodnevne kampanje istrage i procesuiranja tzv. "komunistickih zlocina". Europa i citav svijet ponovo isticu i obilježavaju svoju antifašisticku opredijeljenost, nažalost u našoj domovini ima onih koji se identificiraju sa fašizmom, a kada im treba onda su veliki antifašisti, istaknuo je Jerman.

- Ovogodišnja proslava oslobodenja Buzeta, dogada se u tijeku još jedne ekonomski neizvjesne i teške godine, godine u kojoj se borimo za svako radno mjesto i investiciju, ali i u godini koja definitivno pokazuje kako je cijeli sustav zreo za ozbiljne, neodgodive, strukturne reforme, naglasio je gradonacelnik Valter Flego.

Pozvao je sve da se okrenu razvoju i projektima jer, rekao je, izlaz iz krize traži još veci rad, inovativnost, upornost i hrabrost, ali istovremeno i realnost. Svoj govor završio je rijecima- Živio Buzet.

O životu i radu predvodnika NOP-a na Buzeštini i osoba znacajnih za antifašisticku povijest Buzeta; Milana Sirotica, Ede Nemarnika, Josipa Ivancica, Vivode Augustina Arsena, Josipa Fabijancica, Zorice Stipancic i Vazmoslava Gržalja, kod njihovih spomen poprsja u Spomen parku, govorili su clanovi Kluba mladih Bum. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter