Onemogućena kandidatura Milanovićevim protivnicima

Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)
Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

Osim što se izbori u SDP-u s nestrpljenjem očekuju na nacionalnoj razini, gotovo da ništa manje zanimljivo nije u Istri – ondje se novi predsjednik neposredno bira na izborima 24. siječnja, između dva kandidata, pulskog šefa stranke Danijela Ferića i umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea.

Situacija u Istri zanimljiva je jer ondje bitka između Ibleru sklonih SDP-ovaca i onih »stare garde« na čelu s Majom Šarić koji su smijenjeni, traje već mjesecima – bilo je tu najprije raspuštanja, pa smjena, pa žalbi statutarnoj komisiji SDP-a, pa različitih odluka te središnje stranačke komisije o istoj žalbi , da bi sve završilo zabranom kandidiranja za smijenjenu Maju Šarić i Serđa Popovića, kao predsjednika Foruma mladih SDP-a Istre. 

Komadinina struja 

Stoga ta struja, koju se naziva i Komadininom, na ovim izborima ni nema kandidata za predsjednika, ali problem za Ibler je u tome što struja sklona šefu stranke Zoranu Milanoviću na kraju nije uspjela iznjedriti jednog zajedničkog kandidata, nego je nastala nova podjela te se sada za predsjednika natječu i Pula i Umag, odnosno i Ferić i Bassanese, pa zapravo ni ta grupacija nije uspjela ostati jedinstvena. Šef stranke nije, navodno, time bio nimalo oduševljen, ali nije mogao spriječiti njih dvojicu da se bore međusobno. 

Nedavno je statutarna komisija također ostala podijeljena oko žalbe koju su bili uložili Maja Šarić i Serđo Popović jer im je izrečena mjera  – tri člana te komisije bili su za to im se zabrani kandidiranje, dva su bila protiv, a dva suzdržana. Sastav komisije je zanimljiv jer su u njoj  i Vladimir Šepčić, Peđa Grbin, Ingrid Antičević-Marinović, ali i supruga Milanovićeva šefa kabineta Tomislava Sauche, Ivana Saucha.

– Da, podijelili smo se. Ja sam smatrao da statutarna komisija ne može imati dva različita mišljenja o istoj stvari – rekao nam je njen predsjednik Vladimir Šepčić, ali je ostao preglasan, te su Šarić i Popović ostali bez mogućnosti da se natječu. Na pitanje kako to da je statutarna komisija u dva navrata glasala različito o jednoj te istoj stvari, jedan od članova blizak Milanoviću nam je rekao: »Rukovodili smo se ranijom praksom«. 

– Ono što smo cijelo vrijeme govorili, na kraju se i potvrdilo. Danijelu Feriću i Viliju Bassaneseu SDP Istre služi za samopromociju i njihove uske privatne interese. Rušili su Maju zbog sebe, a ne interesa SDP-a Istre, kako su prikazivali. Ove kandidature to dokazuju. Podijelili su organizacije i uništili međuljudske odnose unutar SDP-a Istre, kaže Serđo Popović.  

Samo nerad

Po njemu, Danijel Ferić je svojim privremenim vođenjem stranke doveo SDP Istre do provalije.

– Najčešće nemaju kvorum na stranačkim tijelima, nemaju nikakvu viziju, a imaju samo nerad. Ali, SDP Istre nije igračka. Onemogućujući moju i Majinu kandidaturu pokazali su da se boje mišljenja članstva i ponovnog gubitka izbora, kaže Popović. S obzirom na to da smo poslali dvije žalbe na Predsjedništvo i statutarnu komisiju u vezi ovih izbora, od odbijanja naših kandidatura do procesa izglasavanja izbora, nadam se poništenju takvih izbora, zaključuje. 

Realno, Komadinina struja čeka da se promijene odnosi snaga na razini SDP-a Hrvatske, dok s druge strane iz Milanovićeve grupacije ovu situaciju zasad nitko ne želi komentirati, jer se čeka obračun između Ferića i Bassanesea. (T. TOMIČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter