One Trade Center najviši neboder u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbor američkih arhitekata proglasio je novoizgrađeni njujorški One Trade Center, visok 541 metar, najvišim neboderom u Sjedinjenim Državama, prenosi u srijedu BBC.

Odbor je svoju odluku proglasio u Chicagu, gradu u kojemu se nalazi dosadašnja najviša građevina Willis Tower, nekadašnji Sears Tower, visok 442 metra.

Antony Wood, predsjedatelj Odbora za visoke zgrade i urbana područja, rekao je da je odlučeno da se 124-metarski šiljak na vrhu One Trade Centra prizna kao trajna struktura zgrade, čime je neboder izgrađen na mjestu tornjeva blizanaca srušenih 11. rujna preuzeo naslov najviše građevine u SAD-u.

Nakon što neboder bude u potpunosti dovršen 2014. godine, šiljak na vrhu služit će kao antena. Bez šiljka na vrhu One Trade Center bio bi nešto niži od Willis Towera, a oba nebodera teško se mogu mjeriti s divovskim 830 metara visokim Burj Khalifom, najvišim neboderom na svijetu izgrađenim u Dubaiju.

One Trade Center je visok 1.776 stopa, što je simbolička referenca na godinu potpisivanja Deklaracije neovisnosti SAD-a.

Odbor za visoke zgrade i urbana područja smatra se neformalnim konačnim autoritetom za visine nebodera diljem svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter