One Piece Puzzle u petak u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako na društveno ili novinarski prihvatljiv nacin predstaviti bend ciji clanovi sami sebe definiraju kao opscene i perverzne, dok kriticari njihove nastupe opisuju kao agresivne i kaoticne?

Radi se o rijeckoj grupi One Piece Puzzle, koja ce u petak održati koncert u pulskom klubu Uljanik, predstaviti svoj drugi studijski album "Obiteljska simfonija" i ujedno obilježiti desetu obljetnicu postojanja.

U sklopu najave koncerta clanovi benda poslali su nam proglas u kojem najavljuju svoje pulsko gostovanje, a u njemu izmedu ostalog piše da oni nece robovati mašinerijama marketinga te da je umjetnost u Hrvata nešto što se ne može odvojiti od najprizemnijeg kica "uparenog s dopicnjacima i ljepuškastim pjevacicama koje služe kao pogonsko gorivo mašineriji zabave".

One Piece Puzzle za sebe nadalje kažu da su oni strojovode koji ce "zapaliti strojeve" te da ce se na pulskom koncertu pretvoriti u Godzillu.

Možete li reci nekoliko rijeci o vašim pocecima? Probili ste se pobjedom na A&M festivalu 2006. godine.


- Poceli smo iz potrebe za stvaranjem dobre glazbe. Ta naša potreba se odonda nije promijenila i još je uvijek ona naš glavni generator i pogonsko gorivo. Smatramo da smo jedan od rijetkih bendova koji egzistira na hrvatskoj sceni i kao takvi uveseljavamo ljude koji to shvacaju.

Vaša energija i specifican izricaj doveli su vas do suradnje s Francijem Blaškovicem. Kako opisujete tu suradnju?


- S Francijem smo suradivali jer smo kod njega uocili ono bez cega se u glazbi ili bilo kojoj drugoj umjetnosti jednostavno ne može. Skupa smo snimili album "OPP srce GUW", odnosno "Sirrim miris sjene boje". To je odlican album cije vrijeme tek dolazi.

Album prvijenac "13 zlatnih hitova" vrlo su dobro prihvatili vaši obožavatelji, ali i kritika. Je li istina da su neke pjesme morale biti cenzurirane?


- Naš album prvijenac zaista je bio odlicno prihvacen, a to da je bilo cenzure je istina. To se odnosi na pjesmu "Derem! Rokam! Guzim!" i to je tako, cenzura je u Hrvata vrlo popularno sredstvo za održavanje puritanizma i licemjernog moralizma.

U Puli cete promovirati svoj drugi studijski album "Obiteljska simfonija". Možete li ga ukratko predstaviti? Kako je on dosad prihvacen?


- Prihvacen je tijesno i uz slatke uzdahe boli. Ili drugim rijecima, to je previše velik album za masovni prijem, a upravo smo ga takvim htjeli napraviti.

Pulski koncert svojevrsna je deseta obljetnica vašeg postojanja. Kakvu atmosferu najavljujete?


- Ne najavljujemo ništa. Kao i uvijek, ispustit cemo zadnji atom našeg umjetnicko-sonickog stvaralaštva da bismo Puležane pocastili onim najboljim u što se One Piece Puzzle ansambl može pretvoriti, a to je Godzilla.


Podijeli: Facebook Twiter