"Wonder Women" otvara Vox Feminae Festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarnim filmom "Wonder Women" večeras se u zagrebačkom Kinu Europa otvara Vox Feminae Festival, koji promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, predavanja i glazbene nastupe, a održava se do 24. studenog.

Film redateljice Kristy Guevara-Flanagan neispričana je priča američkih superjunakinja nastala proučavanjem razvoja i naslijeđa strip junakinje Wonder Woman, a bavi se prikazima snažnih žena u popularnoj kulturi, od nastanka stripa 40-ih godina pa sve do blockbustera današnjice. U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima, umjetnicima te superženama iz stvarnog života, poput Glorije Steinem i Kathleen Hanne, ovaj film nudi zabavan, ali drugačiji pogled na priče o superjunakinjama.

Nakon toga na rasporedu je kratki igrani film Hane Jelušić "Terarij", za koji je nedavno na Zagreb Film Festivalu autorica dobila Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockica, a slijedi kanadski dokumentarac "Lezbijana - paralelna revolucija" redateljice Myriam Fougere. Dokumentarac govori o lezbijsko-feminističkom pokretu od kraja 70-ih do sredine 90-ih. Kroz svjedočanstva aktivistkinja, spisateljica, filozofkinja, glazbenica i performerica film progovara o kontekstu u kojem je nastao pokret utemeljen na radikalnoj ideji - zasnovati novi način života fokusiran na žene.

Nakon projekcija akustični nastup imat će grupa U pol' 9 kod Sabe, koja će otvoriti festivalski party.

Do subote, 24. studenog u sklopu međunarodnog filmskog programa bit će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksualaca koji su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnuli operaciji promjene spola, te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta.

Uz koncert Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu.

Šesto izdanje ovog festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije, koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol, koji su na rasporedu u četvrtak, 22. studenog, na programu je i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu, aromaterapijska radionica za glumice, predstavljanje umjetničkog videoprojekta nastalog u sklopu All My Independent Women mreže te projekcija i predstavljanje jednog od prvih hrvatskih feminističkih filmova - "Žemsko" Dunje Ivanišević.

Kao i svake godine, u sklopu festivala će se održati i kreativni sajam. Samo za ovu priliku mini izdanje Bazaara u subotu, 24. studenog preselit će iz KvArta na kat kina Europa.

Vox Feminae Festival organizira udruga K-zona uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter