On tka i crta, izbacuje ekspresiju

Dobre Grnčaroski pored svojih radova (N. LAZAREVIĆ)
Dobre Grnčaroski pored svojih radova (N. LAZAREVIĆ)

"Hisari iz Poleta" naziv je izložbe slika Dobre Grnčaroskog koja je u srijedu navečer otvorena u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. O autoru i slikama na otvorenju govorila je akademska kiparica Roberta Weissman.

- On tka…crta…izbacuje ekspresiju koja čuči i decentno čeka, temperament koji filigranski izlazi na silna platna i podloge koje u namazima obrađuje, gestuozno, zatvarajući trenutak, ali paralelno otvarajući gledateljima ogroman svijet njegove duše, putujući od Bizanta čak, kroz svoje naslijeđe. Iako se često predstavljao apstraktnim, kolorističkim kompozicijama, onima koje zvuče kao predivna etno glazba Makedonije, možemo slušati očima ritmičku najavu tapana, gajde, crteže zurlom. Za ovu izložbu odabrala sam relativno drugačiji ciklus, zatvorenih formi s minucioznom, minimalističkom, ali emotivnom i veoma poetičnom ikonografijom, kazala je Weissman Nagy.

Ona je također istaknula da Grnčaroski sada stvara manje naglašen crtež, no koji je izveden slikarski, bojom, dodavanjem tonaliteta i preciznim tkanjem slikarskog ćilima.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Vijeća makedonske nacionalne manjine, a pozdravne su riječi na makedonskom uputili Orce Stojkoski, predsjednik vijeća nacionalne makedonske manjine i Mačej Kačorovski, makedonski ambasador u Hrvatskoj.

Dobre Grnčaroski rođen je 1965. u Republici Makedoniji, diplomirao je na zagrebačkom Tehnološko-tekstilnom fakultetu te je zaposlen kao profesor u Strukovnoj školi Pula. Sklonost slikarstvu odavno pokazuje, ali se njome intenzivnije i predanije počinje baviti tek nakon preseljenja u Istru. Kao član likovnih udruženja vrlo često izlaže na skupnim izložbama. Njegov osebujni stil tematski se urezao u pamćenje posjetitelja izložbi, a prepoznatljiv je i po svom bogatom koloritu. Do sada je ostvario deset samostalnih izložbi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter