On-line portali za bukiranje direktna su konkurencija turističkim agencijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samoj špici još jedne uspješne turističke sezone valja podsjetiti da u Hrvatskoj više od 200 tisuća obitelji iznajmljuje više od pola milijuna postelja, što je ogroman potencijal. A onih koji iznajmljuju svaki je dan sve više. No, na koji način pronalaze svoje goste, angažiraju li klasične turističke agencije koje uzimaju do 30 posto provizije ili se odlučuju sami puniti svoje apartmane putem najpopularnijih on-line portala kao što su Booking.com ili Airbnb, ili pak velike grupacije HomeAway – to je individualno iskustvo.

Neki će reći da agencije uzimaju previsoke provizije, ali s druge strane nude cijeli niz dodatnih usluga i podrške iznajmljivačima, pa se stoga usmjeravaju na internet. Sagledavši sve opcije, ispada da trenutno Airbnb uzima najnižu proviziju.

Mane i prednosti

Mišljenje profesionalca dobili smo od Alfreda Goloba, čelnika porečke udruge iznajmljivača privatnog smještaja, koji je ujedno 26 godina vlasnik turističke agencije u centru grada. Golob je istaknuo da su spomenuti on-line portali direktna konkurencija agencijama koje plaćaju sva davanja Hrvatskoj, za razliku od Booking.com-a, Airnbnb-a i ostalih koji posluju u cijelom svijetu i imaju sjedišta u zemljama s niskim porezima, najčešće u Švicarskoj. Koga god da iznajmljivač odabere, naići će na prednosti i mane. Trenutno ne samo u Poreču, nego u Istri, veli Golob, preko agencija se prodaje oko 30 posto svih kapaciteta u privatnom smještaju, a najčešće se na to odlučuju stariji ljudi koji nisu vični s internetom i marketingom ili se ne koriste stranim jezicima, ili pak osobe koje nemaju vremena za to, budući da se bave i drugim poslovima. Agencije nude brojne dodatne usluge osim samog bukinga – savjetovanje, naplata prihoda, marketinško oglašavanje i još mnogo toga. No, bukiranje će sve više ići preko interneta, jer se tim poslom bavi sve više mladih ljudi. Većina iznajmljivača radi preko Booking.coma koji uzima 15 do 18 posto provizije i Airbnb portala koji nadoda 6 do 12 posto na cijenu i to plaća gost, a onda još i od iznajmljivača uzme tri posto. HomeAway je dosad naplaćivao oglašavanje na svojim stranicama koje uključuju niz portala u brojnim državama – najprije se moglo platiti četiri ili pak 12 mjeseci, dok je sada plaćanje isključivo za godinu dana. No, i HomeAway je uveo on-line naplatu smještaja od gostiju, po uzoru na Airbnb.

- Prosječna agencijska provizija nakon naplate smještaja od gosta – koja ostaje baš nama – varira od pet do najviše 10, 12 posto. Provizija se kreće oko 30 posto, ali od toga 25 posto plaćamo državi PDV, zatim stranom partneru, kao što su primjerice TUI, Holiday Home ili Atraveo, moramo dati barem deset posto. Sami ne nastupamo na tržištu nego s njima dogovaramo alotmanske cijene. Kad platimo sve to, ostaje nam najviše 12 posto, kaže Golob i napominje da nude niz pogodnosti, kao što su znanje jezika, naplata smještaja, prijava i odjava gostiju, fotografiranje apartmana, marketinška promocija i ostalo. Stanodavac treba samo čistiti apartmane i dočekivati turiste i na kraju godine platiti paušal za boravišnu pristojbu i porez. (Tanja KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter