OMV se namjerava povuci iz Hrvatske i BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naftna kompanija OMV namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povuci s ta dva tržišta, objavila je danas austrijska naftna kompanija.

"U skladu s OMV-ovom strategijom, u razmatranju je prodaja maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj (OMV Hrvatska d.o.o.) i BiH (OMV BH d.o.o.), što bi ukljucivalo potpuno povlacenje s oba tržišta", priopceno je iz OMV-a.

U OMV-u to objašnjavaju svojom strategijom fokusiranja i pojednostavljenja portfelja koje ukljucuje postupno pomicanje od prerade i trgovine (R&M) prema istraživanju i proizvodnji (E&P) te plinu i energiji (G&P).

"OMV ce nastaviti fokusirati maloprodaju i komercijalno poslovanje na tržišta s integriranom opskrbom. Hrvatska i BiH optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe, stoga se sada ispituju opcije za prodaju tih dviju podružnica", istice se u priopcenju.

Iz OMV-a najavljuju da ce razgovori s potencijalno zainteresiranim stranama poceti u iducih nekoliko mjeseci. "OMV pretpostavlja da ce kupac nastaviti s radom tvrtki u Hrvatskoj i BiH na istoj razini kao i prije", navodi se u priopcenju.

OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj aktivan od 1992., a tvrtka OMV Hrvatska d.o.o zapošljava 70 osoba u zagrebackom sjedištu. Sa svoja 63 benzinska servisa, OMV u Hrvatskoj trenutno ima tržišni udio od oko 13 posto.

U BiH je OMV aktivan u maloprodaji i komercijalnom poslovanju od 2001., u sjedištu tvrtke OMV BH d.o.o. u Sarajevu ima 23 zaposlena. Tržišni udio OMV-a u BiH, u kojoj ima 28 benzinskih servisa, iznosi oko osam posto.

Iz OMV-a takoder isticu da ce u isto vrijeme odluciti o svim potencijalno smanjenim investicijama u poslovnom segmentu prerade i prodaje (R&M), što bi do 2014. moglo dosegnuti milijardu eura, a ukljucuje smanjenje preradivackih kapaciteta i prodajne imovine.

Trenutacno nisu planirana dodatna povlacenja iz zemalja OMV-ovog segmenta prerade i prodaje (R&M), zakljucuje se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter