Omoti knjiga slavnog Penguina u Zagrebu

Jedan od omota s izložbe
Jedan od omota s izložbe

Od 21. siječnja do 8. veljače 2014. godine u zagrebačkoj Galeriji HDD-a održat će se izložba pod nazivom Penguin Book Covers. Riječ je o putujućoj izložbi posvećenoj omotima knjiga slavne izdavačke kuće Penguin Books čija je turneja započela u povodu Penguinovog 75. rođendana.

Prije tri godine istim je povodom objavljena i knjiga "Penguin 75", u kojoj je dugogodišnji kreativni direktor Penguina Paul Buckley sakupio pregled od 75 najzanimljivijih naslovnica njihovih izdanja te im pridodao i kratke tekstove dizajnera i ilustratora, ali i samih pisaca, koji opisuju proces i okolnosti nastanka svake pojedinačne naslovnice ili serije naslovnica. Izložba je koncipirana na sličan način, ali je do danas proširena na više od 250 izložaka, okupljajući tako dizajnerske, ilustratorske i spisateljske doprinose autora poput Paula Austera, Nicholasa Blechmana, Davida Byrnea, Briana Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanifa Kureishija, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuke, Paula Sahrea, Chrisa Warea i mnogih drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguin predstavnika. Kustosi projekta su Paul Buckley i Mirko Ilić, čijom je zaslugom izložba i pristigla u Zagreb.

U suradnji s DAZ-om na dan otvorenja izložbe Mirko Ilić održat će predavanje naslovljeno "Lettering Large: umjetnost i dizajn monumentalne tipografije". Povod predavanju je knjiga "Lettering Large: Art and Design of Monumental Typography" koju zajednički potpisuje s poznatim kritičarom dizajna Stevenom Hellerom. Knjigu je nedavno objavila američka izdavačka kuća The Monacelli Press. Iliću i Helleru ovo je već peta zajednička knjiga, a od toga druga koja je posvećena specifičnim tipografskim fenomenima. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter