Omogućiti osobama s invaliditetom da volontiraju!

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

"Volontiranje-prilika za nove kompetencije", novi je projekt kojeg u partnerstvu s riječkom Udrugom za razvoj civilnog društva SMART provodi Volonterski centar Osijek u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, Udrugom MI iz Splita i Autonomnim centrom ACT iz Čakovca. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta koji se provodi do sredine iduće godine, jest poticanje inkluzivnog volontiranja s namjerom da se u neki od oblika volontiranja što više uključe i radno sposobne osobe s invaliditetom.

Iako u projektu službeno ne sudjeluju partneri iz Istre, specifikum je što će se u sklopu njega u volontiranje u nekoj od institucija ili udruga na području Istre, moći uključiti 15-ak osoba s invaliditetom s područja Istarske županije.

-Inkluzivno volontiranje je relativno novi oblik volontiranja. Ovim projektom nastojimo kroz edukacije osposobiti osobe s invaliditetom da steknu nova znanja i vještine, vrate samopouzdanje i uključe se u nekim oblik volontiranja. Ovime se zapravo postiže dvostruka korist, jer s jedne strane rad volontera zasigurno koristi institucijama u kojima će oni biti angažirani, a s druge strane, osobe s invaliditetom imaju priliku stjecati nova znanja i vještine te tako biti i konkurentniji na tržištu rada, istaknula je Slađana Novota iz Udruge Smart.

Izvršna direktorica te udruge Zvijezdana Schulz Vugrin tvrdi da će udruga uskoro objaviti poziv na web stranicama za sve one koji se žele uključiti i volontirati, a iako će se volontiranje obavljati u Puli, mogu se javiti osobe s područja cijele Istre bez obzira kakav invaliditet imaju.

-Bitno je samo da budu radno sposobni. Putem projekta moći će volontirati primjerice u centru za socijalnu skrb, nekoj od institucija lokalne samouprave, udrugama, ili domovima za starije i nemoćne. Također, organizacije civilnog društva kroz ovaj projekt mogu razviti i poboljšati kapacitete za uključivanje osoba s invaliditetom, razviti programe inkluzivnog volontiranja i poboljšati svoje sposobnosti kao potencijalni poslodavci s invaliditetom. Također, u lokalnim zajednicama time se podiže svijet građana o sposobnostima i potencijalima osoba s invaliditetom, kazala je Schulz Vugrin.

Dodala je da projekt ujedno doprinosi viziji društva u kojoj se u isto vrijeme njeguju različitosti i prihvaćanje te u kojoj je volontiranje za svakog pojedinca slobodno i dostupno na načelima jednakih mogućnosti.

Stručna suradnica Udruge Smart Jovana Prusac Fabris upozorila je da su poražavajući rezultati u Istri kada je riječ o uključivanju volontera koji imaju neki od oblika invaliditeta. "Jako je malo udruga i institucija koje su uključile te osobe a koliko mi je poznato, to čine jedino Dom za starije osobe u Buzetu i još tri do četiri udruge civilnog društva s područja Pule, navela je Prusac Fabris. Dodajmo, ukupan budžet projekta iznosi 150 tisuća eura, a 95 posto sredstva osigurano je iz europskih fondova.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter