Omogućiti lov na veprove uz pomoć noćne optike

U Sloveniji je dozvoljen lov s noćnom optikom
U Sloveniji je dozvoljen lov s noćnom optikom

Pogranično područje hrvatskog i slovenskog dijela Istre već se godinama susreće s povećanim štetama od divljih svinja. No u susjednoj Sloveniji odlučili su tome stati na kraj i dozvoliti neograničen odstrjel te upotrebu svjetla. Lovački savez Istarske županije, najavio je predsjednik Graciano Prekalj, sada će pokrenuti inicijativu da se i u Hrvatskoj postupi na sličan način, te se u cilju povećanog odstrela na određenim područjima koja imaju izražene štete na poljoprivrednim kulturama, dozvoli noćni lov uz korištenje pomagala, noćne optike i svjetla, reflektora ili baterija, što je sada zabranjeno.

- Treba omogućiti da se smanjenjem brojčanog stanja ove divljači smanji šteta, ali ne kroz lovno-gospodarsku osnovu, jer se u tom slučaju može odstreliti samo propisani broj divljači, određene starosti ili spola. U Hrvatskoj imamo primjere otoka Krka i Cresa gdje postoji propis da se određena divljač, koja nije autohtona, može loviti kroz cijelu godinu i ne vidim razloga da se to ne primijeni i na drugim područjima gdje divlje svinje rade velike štete. Problem je i što je na brdsko-planinskom području zabranjeno pucati na 200, a u ostalim krajevima na 300 metara od naseljenog mjesta, dok je u Sloveniji ta granica 50 metara, istaknuo je Prekalj na Skupštini Lovačkog društva Mirna iz Buzeta.

Buzetski lovci, kaže predsjednik LD-a Mirna Branko Golojka, prednjače s uređenjem lovišta i prehrane divljači iznad propisa lovno-gospodarske osnove. U protekloj lovnoj sezoni plan odstrela za divlju svinju iznosio je 60, a odstrijeljeno je 78 grla koliko je i dozvoljeno, no ipak su zaprimljene čak 74 prijave šteta na poljoprivrednim kulturama. Treba reći i da ima poljoprivrednika koji štetu niti ne prijavljuju, a ima ih koji su upravo zbog povećanih šteta odustali od obrađivanja njiva na pojedinim područjima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter