Omladinski tisak kao underground press od 1968. do 1972.


"Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. - 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana)", naziv je vrijedne izložbe koja se večeras u 20 sati otvara u Dnevnom boravku Rojca. Izložba prikazuje brojne sličnosti (formativne, sadržajne, političke) između domaćih omladinskih časopisa i tzv. američkih i britanskih underground magazina iz navedenog razdoblja, premda su ova dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta.

Postav se sastoji od obilja arhivskog i teško dostupnog materijala - kvalitetnih reprodukcija izvornih omladinskih i studentskih časopisa iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, uz pojedine reprezentativne primjerke samih američkih i britanskih underground časopisa. Kustoski izložbu potpisuje povjesničar dr. sc. Marko Zubak.

- Omladinski listovi dugi su niz godina bili posve nezanimljivi partijski pamfleti. Krajem 1960-ih, u vrijeme buđenja studentskih pokreta oni postaju buntovni, ali i primarno politički medij. Zapadna kultura koja se tada prati još uvijek je vrlo ljevičarska i donekle u skladu sa samoupravnom ideologijom. Uvoz zapadne masovne komercijalne pop-kulture u državne omladinske časopise, događa se tek desetljeće poslije, među inima, i kao izravna posljedica političke represije početkom 1970-ih, kazao je Marko Zubak uoči prvog javnog postava izložbe.

Svojom uzbudljivom mješavinom radikalne politike i kontra-kulture, časopisi poput Black Dwarfa, The Berkeley Barba, Rata, Oza ili Ita predstavljali su reakciju na učmalost mainstream medijima. Nastali na medijskoj margini i stvarani od samih aktera, bili su otvoreni za razne eksperimente u sadržaju i formi, afirmirajući ideje studentskog pokreta i novog sex&drugs&rock'n'roll svjetonazora. Omladinski novinari različitim su kanalima dobivali ove underground časopise, bivajući iz prve ruke fascinirani drugačijim porukama, načinom prezentacije i poimanjem novinarstva. Vođeni sličnim ljevičarskom patosom i potaknuti općom revolucionarnom atmosferom, preuzimali su i adaptirali njihove teme i heroje.

Underground urednička politika nije prošla nezapaženo od strane režima. Redakcije časopisa suočavale su se sa sve jačim pritiscima vlasti koji su kulminirali uredničkim smjenama. Politička represija u Jugoslaviji početkom 1970-ih baca u krizu i omladinski tisak koji će se od ovog udarca oporaviti tek krajem desetljeća. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter