Omišanka mora platiti 5,7 milijuna dolara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša krojacica omiškog Galeba Sonja Anticevic (67) osudena je na kaznu od 5,7 milijuna dolara zbog sudjelovanja u aferi "Reebok", trgovanju dionicama na temelju povjerljivih informacija. Srecom po nju, presudu je donio sud u New Yorku pa ozbiljnih prijetnji da umirovljenici bude zaplijenjena imovina zapravo - nema. Amerikanci de facto na našem teritoriju nemaju nikakvih represivnih mogucnosti, a da bi se presuda stranog suda priznala u Hrvatskoj, potrebno je provesti deliberacijski postupak. No, buduci da je u ovom slucaju rijec o našoj državljanki, teško ce se presuda americkog suda provesti u djelo, doznajemo od eminentnog pravnog strucnjaka.

Sonju Anticevic u probleme je uvalio necak David Pajcin. Mladic je zajedno s prijateljem Eugeneom Plotkinom, dok su bili zaposlenici Goldman Sachsa, dolazio do povjerljivih informacija na temelju kojih su kupovali opcije na dionice Reeboka. Kljucne figure u lancu su, pored dvojca burzovnih mešetara, bili analiticar Merrill Lyncha Stanislav Shpigelman te radnici u tiskari Business Weeka koji su dojavljivali informacije iz novina prije nego su izašle na kisoke.

Sumnjive kupovine primjetili su iz Agencije za nadzor trgovine vrijednosnicama nakon što je na racun Sonje Anticevic u Austriji sjelo preko dva milijuna dolara. Naime, da bi smanjio mogucnost otkrivanja, Pajcin je otvorio racun na svoju tetku koja mu je dala sve punomoci. Brzu zaradu omogucio je nagli skok vrijednosti tvrtke nakon što je otkriveno da je Reebok kupio Adidas. Cijela grupa zaradila je gotovo sedam milijuna dolara, koji su vraceni jer su racuni zamrznuti odmah po otkricu afere. Iako Anticevic nije obavila nijednu ilegalnu trgovinu, a kamoli sudjelovala u pribavljanju povjerljivih informacija, olakšala je posao Pajcinu pa je stoga kažnjena.


Podijeli: Facebook Twiter