Omiljeni ljetni obrok šteti organizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuhano meso, kože, loj, masti i salo te obilje zacina i pojacivaca okusa nemaju nikakvu korist za organizam. Pilece, purece, svinjske, riblje... paštete su vrlo cesto, a prema mišljenju nutricionista i precesto, na našim jelovnicima.

Brzo rješenje za meduobrok, limenka paštete i komad kruha kao ljetni obrok uz narezanu rajcicu, odabrat ce oni kojima je mrsko znojiti se nad štednjakom. No, jeste li se ikad zagledali u konzervu paštete i provjerili njezin rok trajanja?

Vjerojatno niste, a iznenadili biste se kada biste vidjeli da poneke mogu trajati i cetiri ili cak pet godina. Za tako dugi "opstanak" kuhanog mesa, masti i zacina ‘zaslužni' su konzervansi i antioksidansi skriveni iza E brojeva.

"Paštetu, ako je rijec o kupovnom proizvodu, ne preporucujem kao obrok koji bi trebalo cesto i obilno konzumirati, a razlog tome su neprecizno i nepotpuno navedene deklaracije te kvasci koji kod mnogih ljudi izazivaju netoleranciju", objašnjava nutricionistica mr. Mirela Maric iz Poliklinike Nemetova.

Napominje da hrana nakon termicke obrade treba biti i pažljivo uskladištena, a malo se koja pašteta cuva u hladnjacima samoposluživanja, vec je njihovo mjesto najcešce na policama.

Mlijecni proteini
Svi mlijecni proteini mogu biti uzrocnici dijabetesa, konstipacije, zacepljenja sinusa, problema s kožom, osipa, dermatitisa, ekcema, pa cak i astme, raka, artritisa, debljine.

Otkošteno pilece meso
Piletina pripremljena za kuhanje i mljevenje. Meso se skida strojno pa u masu ulaze pilece kožice, hrskavice i iznutrice.

Svinjsko masno tkivo
Osim kada je rijec o proizvodima s halal certifikatima, svinjsko masno tkivo u paštetama je potkožno masno tkivo tovljene svinje, loj, svinjsko salo te sve ostale naslage masnog tkiva iz trbušne šupljine. Prije termicke obrade vrlo se sitno melju, a nakon nje i dodatno usitnjavaju po potrebi.

Antioksidans E 300 i E 330

U antioksidans E 330 i 300 idu i kiseline koje su zadužene za dugotrajnost namirnica (i do nekoliko godina). Prema nekim tumacenjima, odgovorni su za nastanak raka usne šupljine.

Pojacivaci okusa (E 621)

Pojacivac okusa i zamjena za sol. Natrijeva sol, glutaminske kiseline, biljnog ili životinjskog podrijetla. Proizvodi se od glutaminske kiseline.


Podijeli: Facebook Twiter