Ometanje posjeda pod krinkom održavanja

Drveni stup koji HEP planira maknuti nije na Fiduciosovoj nego susjednoj parceli (N. LAZAREVIĆ)
Drveni stup koji HEP planira maknuti nije na Fiduciosovoj nego susjednoj parceli (N. LAZAREVIĆ)

Djelatnici Elektroistre prošlog su tjedna bez znanja i dozvole vlasnika ušli strojevima na privatnu građevinsku parcelu i postavili temelj za betonski stup električne mreže. Roberta Fiduciosa iz Pule o ulasku radnika prošle srijede na posjed njegove obitelji obavijestili su susjedi, nakon čega je kontaktirao Elektroistru gdje je od odgovornih, kako kaže, dobio odgovor da oni na to imaju pravo bez njegova pristanka. A sve pod krinkom održavanja.

Vlasnički list bez zabilježbe

Apsurd dobiva na težini ako se u obzir uzme da je Fiducioso pokrenuo izradu projekta za gradnju na toj parceli pa ispada da će projekt morati prilagođavati električnom stupu!? Njegova parcela jedna je od rijetkih neizgrađenih u okolici pa izgleda da komunalna infrastruktura već po navici "mora" prolaziti njegovim posjedom. No, vlasnik želi to promijeniti, tim više što dokumentacija ne prati stanje na terenu. Naime, upozorava da na vlasničkom listu te parcele 4365/1 u katastarskoj općini Pula ne stoji nikakva zabilježba u korist HEP-a i njihove infrastrukture.

- Pokrenuo sam izradu projekta, želim graditi, a onda me susjedi zovu da je HEP neovlašteno, preko tuđe parcele, ušao na moju s bagerom i da kopa temelje. Što je s pravom na privatno vlasništvo? Umjesto da razmišljam o gradnji, nastojim spriječiti da mi postave velik betonski stup nasred te parcele, kaže Fiducioso koji je protiv Elektroistre u petak podnio prijavu policiji za smetanje tuđeg posjeda. Potvrdili su nam to i iz PU istarske: "Policijski službenici provode daljnje izvide u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja".

Dugu povijest uzurpacije ovog terena od strane elektroprivrede objašnjava nam ukratko Fiduciosos - na donjoj strani parcele, uz sam rub, nalazio se drveni stup elektroprivrede za koji je 2007. godine podnio zahtjev da ga izmjeste. Udovoljili su mu 2008., otkačili stup sa zračne linije, da bi ga sa svim elementima prepustili na parceli na zbrinjavanje vlasniku. I danas su u grmlju vidljivi drveni nosači ukopani u tlo, a odbačeni stup s tablicom "Pazi! Visoki napon" još leži na zemlji.

Općinski stup javne rasvjete

Na mjestu gdje su iskopali rupu za novi betonski stup nalazi se pak još jedna drvena bandera s podupiračem i s elementom javne rasvjete. Tvrdi da je, kada je još 2004. od Elektroistre zahtijevao da ga maknu, dobio odgovor da je on u nadležnosti Općine Medulin, pa s njima, kaže, pregovara da taj stup maknu. No, tim stupom izgleda zaista prolazi električni vod koji se potom spušta u zemlju, a dio koji prolazi zrakom trebao bi se prebaciti na betonske bandere.

- Ako je na ovom rasvjetnom stupu zaista visoki napon, zašto liniju nisu ukopali u zemlju kada su po putu tu odmah provlačili zemni kabel? Sada, kada sam mislio da će mi konačno maknuti i taj stup, dolazi Elektroistra i postavlja betonski stup. Pa to je onda trajno rješenje! Pitao sam u policiji što mi je sada činiti, a odgovorili su mi da ako radnici Elektroistre dođu, da ih zaustavim i pozovem policiju. To je jedino što mogu učiniti, kaže Fiducioso. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter