Omege cuvaju vid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Retinitis pigmentosa je bolest oka karakterizirana oštecenjem mrežnice. Vjeruje se da genetika ima kljucnu ulogu u nastanku ovog poremecaja. Osobe koje boluju od ove bolesti izgube, tijekom vremena, periferni i centralni vid, a cesto i u mladoj dobi razviju mrenu ili makularni edem.

Prema istraživanju objavljenom u casopisu Archives of Ophthalmology, ukljucivanje dugolancanih omega-3 masnih kiselina u prehranu može sprijeciti gubitak vidne oštrine u osoba s poremecajem mrežnice oka koji se zove retinitis pigmentosa.

Provedeno je istraživanje na 357 bolesnika koji su bili podijeljeni u dvije skupine: oni koji su dobivali manje od 0.2 grama ili više od 0.2 grama omega-3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali da se tijekom vremenskog razdoblja od 4 do 6 godina usporilo oštecenje vidne oštrine kod odraslih osoba koje su prehranu obogatili omega-3 masnim kiselinama.

Rezulati jednog drugog istraživanja, objavljenog u casopisu Acta Ophthalmologica, ukazuju da bi omega-3 masne kiseline mogle pomoci u sprecavanju pojave makularne degeneracije povezane s dobi (AMD).


Podijeli: Facebook Twiter