Omega-3 masne kiseline nisu dobre samo za kardiovaskularni sustav, oci i kosti, govore rezultati nove japanske studije.
Znanstvenici su proveli istraživanje na 55 ispitanika prosjecne dobi 74 godine, te petogodišnjim pracenjem uvidjeli da su pojedinci s preniskim razinama omega-3 kiselina bili 1.5 put izloženiji javljanju parodontoze i ostalih zubnih oboljenja.
Svakodnevni unos barem 635 miligrama DHA dovoljan je za ostvarivanje ucinka koji je prvenstveno protuupalni. Naime, u podlozi parodontozi leži bakterijama potaknuta upalna reakcija posredovana arahidonskom kiselinom i njenim eikosanoidima, koja sustavno uništava alveolarnu kost (oko korijena zuba) te vezivno tkivo i zubno meso.
Neke studije su cak dovele u vezu parodontozu i kardiovaskularna oboljenja, s obzirom da oboma u podlozi leži upalni odgovor, rješenje se namece u obliku omega-3 višestruko nezasicenih masnih kiselina.