Omega 3 štiti od polipa debelog crijeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncentrirana forma omega 3, koja se prirodno nalazi u odredenim ribama i uljima orašastih plodova smanjuje opasne polipe koji se mogu razviti u rak debelog crijeva.

Istraživanje s 50 pacijenata koji su svi imali genetsku mutaciju koja potice razvoj polipa - pretkancerogene izrasline u crijevu koje se cesto razviju u tumor što zahtjeva uklanjanje veceg dijela crijeva.

Dvadeset i osam je dobivalo dnevnu dozu od 2 grama omega 3, dok je 27 osoba dobilo slicne placebo kapsule u kojima zapravo nije bilo omega 3.



Nakon 6 mjeseci broj polipa porastao je za gotovo 10 posto kod onih koji su primali placebo, no u grupi koja je uzimala omega 3 razvoj polipa je opao za 12 posto, što je razlika od citavih 22 posto.

Uz sve to, velicina polipa povecala se za 17 posto kod onih koji su uzimali placebo, dok je u grupi koja je uzimala omega 3 velicina polipa smanjena za 12,5 posto, dakle razlika od gotovo 30 posto.

Rezultati s omega 3 slicni su kao i oni s terapijom lijeka celecoxib, koji se prodaje kao Celebrex, koji se koristi za ometanje razvoja polipa kod genetski rizicnih skupina. No za razliku od omega 3 (eikosapentaeonicne kiseline) koja pruža samo koristi celecoxib se vec povezivao s štetnim nuspojavama na kardiovaskularni sustav.


Podijeli: Facebook Twiter