Oluja u "Oluji"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oluja u "Oluji" bio bi najkraci i najslikovitiji rezime premijerne izvedbe predstave Kazalište Ulysses "Oluja" Williama Shakespearea u režiji Lenke Udovicki koja je sinoc uprizorena na daskama tvrdave Minor na Malom Brijunu.

Premda su se svi i prije samoga pocetka predstave složili da je ta lokacija idealna za uprizorenje ove predstave - buduci da je mjesto radnje nenastanjeni otok - svoje je prste tu umiješala i majcica priroda podarivši gledateljima, kojih je bilo cetiristotinjak, i pravu ljetnu oluju.

Ponekad se nije na trenutke znalo grmi li i sijeva zbog potrebe teksta ili je recitatorska moc vrsnih glumaca bila toliko jaka da je prizvala pravu oluju. Predstava je bila i prekinuta kada je pocela jaka kiša, koja je zatim i kasnije padala, ali se glumci nisu dali omesti.

Rijec je o kasnom djelu Williama Shakespearea, o jednom od njegovih posljednjih ostvarenja gdje uvodi i elemente magijskog i nadnaravnog te dojmljiv kompozicijski sklad i idejno-tematsku složenost.

Glavni lik je prognani milanski vojvoda Prospero (izvrsni Rade Šerbedžija) koji godinama živi na pustom otoku s kceri Mirandom (debitantica Nina Šerbedžija) te s duhovima, a stalno sa sobom nosi traumu nepravde koja je nad njime pocinjena.

Iznimno dobar na sceni bio je i Nebojša Glogovac u ulozi divljaka Kalibana, kao i Maja Posavec - zracni duh Arijel. To neiscrpno reinterpretabilno djelo koje u sebi cijelo vrijeme donosi opreku izmedu kulture i umjetnosti te prirode, snažne scenske i poetske privlacnosti, pokazalo je šaroliki spektar likova i karaktera, gdje su solidne uloge ostvarili Krunoslav Klabucar kao Prosperov brat Sebastijan, Alen Liveric u ulozi Prosperovog brata Antonija, koji je ujedno i uzurpator milanskog vojvodstva, Žarko Radic kao napuljski kralj Alonzo i Fažanac Filip Križan kao Ferdinand, sin napuljskog kralja.

Premda u manjim ulogama, vrlo su dobri bili i Dušan Gojic, Tomislav Krstanovic i dva Mladena - Vasary i Vulic, a treba spomenuti i simpaticne duhove (Vesna Tominac Matacic, Antun Tudic, Dmitrij Andrejcuk, Nikša De Marchi, Alen Gotal, Drago Grabnar i Maša Liveric).Uz epske akorde Nigela Osbornea tijek fabule pratile su i note istarskoga melosa iz glazbene riznice Daria Marušica, a Maja Posavec je otpjevala i jednu pjesmu koju je na cakavski prepjevao Daniel Nacinovic, tako da je Ulysses napravio hommage i domacoj publici.

Od poznatih videni su Veljko Obersnel, Damir Urban, Vatroslav Mimica i drugi. No, nije to bila vecer glamura vec autenticne simbioze prirode i umjetnosti. U maniri velikog Shakespearea. (Vanesa BEGIC, snimio Dejan ŠTIFANIC)

Prisustvovala i slavna Anette Benning

Cuvena glumica Anette Benning, supruga Warrena Beattyja koja je ostvarila sjajne uloge u filmovima kao što su "American Beauty", "Bugsy", "Richard III." i drugima, glumila je pod režiserskom palicom Lenke Udovicki nedavno i u predstavi "Medeja".

Zamoljena za izjavu, Anette, koja je vrlo kratko boravila na Brijunima, kazala je da je oduševljena ovom prirodnom pozornicom te da je bilo impresivno, carobno i neponovljivo vidjeti oluju tijekom same predstave.

- Bilo je to nevjerojatno, zbilja jedinstvena izvedba, nešto posebno i jako sam zadovoljna, kazala je Benning. Predstavom su bili vrlo zadovoljni i Rade Šerbedžija te Lenka Udovicki, koji su pohvalili publiku, ali i cijeli ansambl, koje oluja nije omela da guštaju u "Oluji".


Podijeli: Facebook Twiter