Oluja Xaver odnijela tri života u Poljskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri osobe su izgubile život, a jedna je ozlijeđena u petak ujutro na sjeveru Poljske u oluji Xaver, koja u Njemačkoj nije za sobom ostavila žrtve, a zapadu Mađarske će tijekom dana, po predviđanjima, donijeti snažan vjetar, javljaju agencije.

Tri osobe su poginule, a jedna je ozlijeđena kada se pod udarom vjetra drvo srušilo na automobil blizu Lemborka, na sjeveru Poljske, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe.

- Drvo se srušilo na automobil na lokalnoj cesti. Tri osobe su izgubile život na mjestu nesreće, a jedna je prevezena u bolnicu, rekao je Bogdan Madej, a prenijela je privatna televizija Polsat News.

U oluji su usto ozlijeđene četiri osobe iz raznih dijelova Poljske. Na sjeveru zemlje vjetar je u petak ujutro na mahove dostizao brzinu od 120 km/h. Gotovo 150.000 kućanstava ostalo je bez električne energije na tom području.

U Skotniku, na sjeverozapadu, električni stup je pao na staju i usmrtio 26 krava, izvijestili su vatrogasci koji su imali više od tisuću intervencija diljem zemlje.

Oluja Xaver je u Njemačkoj tijekom noći uzrokovala razmjerno malu materijalnu štetu, srećom bez ljudskih žrtava, izvijestile su vlasti premda je mjestimice poremećen zračni, morski i željeznički promet.

Glavni udar oluje prošao je preko Hamburga oko 5 sati, objavila je lokalna uprava tog grada na svojoj mrežnoj stranici. Vodostaj rijeke Labe dosegnuo je najvišu razinu od početka mjerenja u tom hanzeatskom gradu, a očekuje se porast do 6,5 m.

Usprkos naletima vjetra od 155 km/h, hamburški vatrogasci ističu da su imali puno manji broj intervencija nego tijekom oluje Christian u listopadu. Hamburška zračna luka ostala je u petak zatvorena, a trajektni promet na Baltičkome moru je u prekidu.

I njemačke željeznice su otkazale sve međugradske veze u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, a lokalni promet je također poremećen. Škole su zatvorene u toj pokrajini, u Hamburgu i u Bremenu. U drugim pokrajinama, poput Berlina, roditelji mogu ostati kod kuće s djecom ako to žele.

Mađarsku u petak očekuju snažni vjetrovi, napose na zapadu, a meteorološka služba je izdala upozorenje za okrug Gyor-Moson-Sopron. Vjetar bi mogao premašiti brzinu od 90 km/h. Upozorenje zbog jakog vjetra odnosi se i na sjever zemlje, napominje služba u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter