Olovo u ruževima uljepšava i truje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvodaci kozmetike isticu da nastoje smanjiti udio metala no olovo u ruževima za usne kancerogena je prijetnja. Ta tvrdnja nije novost, a nije ni posve neutemeljena, piše Vecernji list.

Simptomi trovanja olovom

Prvi simptomi pojavljuju se na krvnoj slici u sintezi hemoglobina u eritrocitima. Zato dolazi do anemije. Kada dode do pune manifestacije trovanja pojavljuju se simptomi mucnine, gubitak apetita i kolike s opstipacijom. Slabost živaca koji inerviraju ekstenzorne mišice karakterizira živcani tip trovanja.



Primjerice u veljaci je u Italiji pronadena i povucena iz prodaje serija proizvoda dekorativne kozmetike proizvedene u Hong Kongu, zbog višestruko vece koncentracije olova od dozvoljene. U ruževima, sjenilima i maskarama našem tržištu nepoznatog branda Fun & Colors izmjereno je i do 2440 mg/kg olova. Inace, maksimalno dozvoljena kolicina olova koju navedeni uzorci mogu otpuštati iznosi 20 mg/kg.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo sjecaju se da su zbog olova ruž proglasili zdravstveno neispravnim tek jednom, prije tridesetak godina. Možda i zato jer kod nas ne postoji obvezni godišnji monitoring tržišta kozmetike.



U Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", ove su godine analizirali šest ruževa, tocnije cetiri ruža za usne i dva uzorka sjajila. U jednom uzorku ruža utvrdena je kolicina od 8,2 mg/kg olova no buduci da je najveca dozvoljena kolicina olova koju navedeni uzorci mogu otpuštati 20 mg/kg, uzorak je ocijenjen kao zdravstveno ispravan.

Uglavnom malo po malo

Trovanje olovom nastaje tek nakon dugotrajnog unosa malih kolicina olova u organizam, vrlo rijetko u obliku akutnog trovanja kada se slucajno unesu velike kolicine. Nakuplja se u organizmu, najviše u kostima gdje ostaje cijeli život. Kada se olovo jednom unese u organizam, više se prakticno ne može odstraniti.



Otkud olovo u ružu za usne? Bojilo, dominantna sirovina u tom proizvodu, masno je i kao takvo najlakše može nositi tragove metalne necistoce.Primjerice ruževe YSL testirale su nezavisne organizacije ciji rezultati pokazuju da ako i sadrže olovo, ono je uvijek u kolicini manjoj od pet ppm. Koliko olova pojedemo tijekom života? Proizvodaci se pozivaju da poštuju i americki dokument (California Code of Regulation) koji tolerira do 15 mikrograma olova dnevno, tvrdeci da ta kolicina odgovara apsorpciji u svakodnevnom korištenju ruževa tijekom cijeloga ženina života.


Podijeli: Facebook Twiter