Oliver Stone: Veselim se dolasku u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki redatelj Oliver Stone, koji će gostovati na ovogodišnjem Subversive Festivalu, u nedavnom razgovoru za "Guardian", u kojem je govorio o razlozima snimanja dokumentarnog serijala "Neispričana povijest Sjedinjenih Država" koji će se prikazati na zagrebačkom festivalu, spomenuo je i da se veseli dolasku na hrvatski festival, izvijestili su danas organizatori "Subversivea".

U članku "Amerika uvijek pobjeđuje" Stone je govorio o ideologiziranom prikazu američkih vojnih intervencija od Drugog svjetskog rata do danas, dao je svoje viđenje današnje kontroverze američke vanjske politike, ali progovorio i o vlastitom zaokretu od uvjerenog Republikanca do poklonika Huga Chaveza, zbog čega ga je "Observer" opisao kao "jednog od rijetkih posvećenih ljevičara u mainstream američkoj kinematografiji".

Osim što će u Zagrebu biti prikazan njegov dokumentarni serijal, o svim tim temama proslavljeni redatelj će na okruglom stolu 12. svibnja razgovarati s britansko-pakistanskim književnikom, filozofom i analitičarem Tariqom Alijem.

U sklopu 6. Subversive Festivala, koji će se održati od 4. do 18. svibnja u Zagrebu, održat će se filmski festival, Balkan Forum i Subversive Forum – platforme za alternativne društvene mobilizacije, sajam knjiga te međunarodna konferencija "Utopija demokracije".

Festivalski programi održavat će se u kinima "Europa" i "Grič" te u Zagrebačkom kazalištu mladih, a organizator je Udruga Bijeli Val. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter