Oliver Pardini ukupni pobjednik

Trećeplasirani Martijn Tusveld, ukupni pobjednik Oliver Pardini i drugoplasirani Matej Mugerle (M. GAVRAN)
Trećeplasirani Martijn Tusveld, ukupni pobjednik Oliver Pardini i drugoplasirani Matej Mugerle (M. GAVRAN)

Belgijski biciklist Oliver Pardini (Wallonie Bruxelles Grup protect) ukupni je pobjednik 13. izdanja Istarskog proljeća okončanog nedjeljnom trećom etapom s ciljem u Umagu. Do tog je uspjeha stigao jučerašnjim drugim mjestom iza Slovenca Mateja Mugerlea, drugi je ukupno bio Nizozemac Martijn Tusveld (Rabobank Development team) pobjednik druge etape, a treći Matej Mugerle.

Slovenskom biciklistu Mateju Mugerleu, članu azerbajdžanske ekipe Synergy Baku cycling project, po svemu sudeći odgovaraju istarske biciklističke dionice. Potvrdio je to novim uspjehom, osvajanjem 3. etape 13. Istarskog proljeća. On je na dionici od Pazina preko Baderne, Vižinade, Ponte portona, dolinom rijeke Mirne do brtoniške Nove Vasi, Novigrada, Dajle, Umaga, Juricana, Buja, Plovanije, Sv. Marije na Krasu, Umaga i Stella marisa svladao dionicu dugu 156 kilometara u vremenu od 3:09,40 sati. I za ranijih nastupa je znao biti među ponajboljim sudionicima umaškog i porečkog Trofeja, te na prošlim izdanjima Istarskog proljeća. Drugo mjesto je pripalo Oliveru Pardiniju, dok je treće mjesto pripalo slovenskom vozaču Davidu Peru članu Adria mobila.

Plava majica je pripala slovenskom Janu Tratniku članu austrijske momčadi Amplatz BMC koji je bio na pobjedničkom postolju na nakon vožnje na umaškom kronometru. Zelenu je majicu odjenuo Švicarac Fabian Gieger (Swiss national team), dok je žuta pripala Oliveru Pardiniju (WBC, Belgija).

Slavodobitnicima su prigodne nagrade, pehare i majice uručili u ime umaške turističke tvrtke Istraturist Toni Hrvatin, te u ime organizatora utrke Maja Perčić.

Zabilježili smo i kratku izjavu pobjednika u generalnom plasmanu, kojemu je ovaj uspjeh još više učvrstio želju za ponovnim dolaskom.

– Na prvi pogled ovaj prekrasni dio europskog prostora osvojio je moju ekipu i mene i zato smo tu već drugi put zaredom, ali sada je već sigurno da dolazimo ponovno. Teško je reći što je ljepše i ugodnije, od krajolika koji je kao iz bajke, do prekrasnih dionica za vožnju. Sretan sam i prezadovoljan nakon svega što sam zajedno s mojim klupskim kolegama uspio ostvariti u natjecateljskom segmentu za boravka u čarobnoj Istri – prepun zadovoljstva kazao je Oliver Pardini.

U skupini najboljih nakon treće etape nije bilo pazinskih biciklista jer su čak trojica vozača Meridiana Kamen teama doživjeli pad(ove) na trasi. Najgore je prošao Davide Mucelli koji je utrku prije vremena završio zbog loma lakta, dok su s lakšim ozljedama prošli Antonio Santoro i Michele Viola.

Rekoše nam organizatori da je treća etapa imala svojih obilježja utoliko što su se tri skupine izmjenjivale u vodstvu, unatoč jakom vjetru koji je od natjecatelja tražio dodatni napor. Isto se događalo i za vožnje tijekom triju krugova na umaškom području, od Sv. Marije na Krasu preko Umaga, Stella marisa, te Zambratije i Valice do cilja u turističkom naselju Stella maris.

Sve što se dalo iskoristiti, učinio je Matej Mugerle i sa sekundom prednosti "ukrao" etapnu pobjedu Pardiniju. (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter