Oliver Mlakar uzgaja patuljaste šnaucere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i Kinološkog društva Istarski gonič ovoga se vikenda u umaškom Stella Marisu održala tradicionalna međunarodna izložba pasa CACIB 2017. Na travnjaku u neposrednoj blizini mora na dvodnevnoj manifestaciji predstavilo se oko 1.300 pasa iz cijele Europe, najviše iz Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske, pa tako manifestacija koja se kontinuirano održava od davne 1972. ima i značajan turistički karakter.

Na 30 stupnjeva

Na izložbi se moglo vidjeti raznih pasmina, od minijaturnih koji gotovo da se mogu staviti u džep, veoma rijetkih poput meksičkih xolo golokožih, pa do onih najvećih za koje vam za transport nije dovoljan niti automobil. Psi su se natjecali u različitim kategorijama, a suci ocjenjivali gotovo svaki detalj. Gledale su se sve propisane karakteristike, a svako odstupanje donosilo je negativne bodove. Ponosni vlasnici svoje su ljubimce uljepšavali, češljali, prali te, dakako, zbog velike vrućine od gotovo 30 stupnjeva, i hladili. U svom tom metežu, lavežu manjih nervoznih pasmina, veličanstvenim pojavama njemačkih doga, bilo je i razočaranih i oduševljenih lica vlasnika na sudačke odluke.

Među njima bio je i Oliver Mlakar sa suprugom Dunjom, naš najpoznatiji televizijski voditelj. Nakon umirovljenja živi mirnim životom na selu u okolici Samobora, a dane krati uzgojem patuljastih šnaucera. Upravo s jednim od njih natjecao se u Umagu. Na pitanje je li što osvojio, kratko je odgovorio da je odlično, dapače, jako dobro prošlo. Gospodin Mlakar još nam je rekao da uopće ne gleda TV ili jako rijetko, jer su mu važniji od toga zajednički trenuci sa suprugom i psićima koji mu neizmjerno uljepšavaju svakodnevicu treće životne dobi.

Na specijalnoj izložbi njemačkih doga sudjelovalo je njih 30-ak, jedna ljepša od druge. Neki su komentirali da su poput malenih ponija, drugi da taj pojede poštara skupa s torbom, da treba snage kad ona krene… Međutim, istina je sasvim drugačija.

Miroljubivi Ajax

To su dobri, miroljubivi, zaista mirni psi koji uopće ne laju, a uvjerio se u to i vaš fotoreporter koji je i sam davno imao dogu. Prošetao se s njim po tratini a Ajax nije nimalo vukao. Dapače, bio je poslušan, a jedino je možda bio malo neugodan što je zbog vrućine zaista puno slinio. Dodajmo da su, osim natjecanja u brojnim kategorijama, posjetitelji mogli razgledati i opremu za pse i ostale kućne ljubimce. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter