Olimpijska baklja krenula na put po Velikoj Britaniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trostruki olimpijski prvak u jedrenju Ben Ainslie primio je olimpijsku štafetu koja ce obici cijelu Veliku Britaniju i Irsku do Londona na otvaranje olimpijskih igara 27. srpnja.

Britanski jedrilicar je primio štafetu u 7.15 sati po lokalnom vremenu u Land's Endu, tocki na jugozapadu Velike Britanije, prije nego ju je predao surferici Anastassiji Swallow. Cijeli dogadaj pratile su stotine znatiželjnika.

Olimpijska je baklja stigla u Veliku Britaniju u petak navecer posebnim zrakoplovom iz Atene prije nego je prebacena helikopterom u Land's End gdje je poslužila da se njome zapali štafeta.

Oko 8.000 nositelja ce se izmjenjivati trceci sa štafetom 12.875 kilometara diljem cijele zemlje. Tijekom 70 dana svi ce oni prijeci više od tisucu gradova i sela pješke, brodom, biciklom, tramvajem, vlakom, pa cak i balonom.

Najmladi nositelj štafete ima 12 godina, a nastariji stotinu. Jedan mladi vojnik koji je u eksploziji u Afganistanu izgubio obje noge i ruku bit ce medu nositeljima. Prosjecno ce štafetu svaki dan nositi 115 osoba.

Na dan otvaranja olimpijskih igara 27. srpnja štafeta ce doci do olimpijskog stadiona gdje ce poslužiti da se njome zapali monumenatalni olimpijski plamen koji ce gorjeti za trajanja cijelih igara, do 12. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter