Oleum Olivarum: Prva nagrada Emilu Knapiću

Nagrađeni umjetnici s predstavnicima Grada, organizatora i sponzora
Nagrađeni umjetnici s predstavnicima Grada, organizatora i sponzora

Maslina je u Krasici proteklog vikenda bila glavna tema ne samo u zlatnim ekstra djevičanskim uljima i kulinarskim specijalitetima, već i u radovima sudionika 12. međunarodnog likovnog natječaja Oleum Olivarum, koji je u organizaciji bujskog Pučkog otvorenog učilišta održan u sklopu istoimenih 17. susreta maslinara.

Sa 120 skulptura, kipova, grafika, instalacija, keramika i fotografija sudjelovalo je 98 umjetnika i kreativaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Prvu nagradu i 5.000 kuna od Grada Buja dobio je porečki likovni umjetnik i kipar Emil Knapić.

- Njegov je rad slojevit. Radi se o plošnoj istanjenoj masi metala. Metal je upotrijebljen u slikarskom kontekstu - okomite vijuge odišu vitalnošću plodova koji zriju na stablu, a istovremeno vodoravni elementi simboliziraju stabilnost zemlje, zaključio je stručni žiri koji su činili fotografkinja Miranda Legović, profesor povijesti Gaetano Benčić i profesorica likovne kulture Sandra Jukica.

Druga i treća nagrada donijele su po pet litara maslinovog ulja Elsi Delise iz Trsta i Željku Bobanoviću iz Poreča, dok je posebna sponzorska nagrada od 2.000 kuna od uljare Benvegnu pripala Duiliju Troštu. Nagrade su uručili gradonačelnik Buja Edi Andreašić i vlasnik uljare Remiggio Benvegnu. Ugodnoj i vedroj atmosferi i u ovom je dijelu susreta maslinara doprinijela voditeljica programa Zdenka Gudelj. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter