Oleum Olivarum: Predstavljeno tekuće zlato


Svečano otvorenje 16. manifestacije Oleum Olivarum, održano danas u Krasici kraj Buja, bilo je povod za povlačenje paralele u maslinarstvu danas i jučer te za jačanje prijateljskih veza i suradnje. Istaknuto je tako da su prije dvadesetak godina u Istri radile samo tri uljare, a danas ih ima 28.

Veliki doprinos tomu također je i dao Oleum Olivarum, smotra koja je prije šesnaest godina kako su rekli organizatori, osnovana na inicijativu nekoliko maslinara i prijatelja koji su odlučili udružiti snage i promovirati istarsko maslinovo ulje, a ovaj je projekt iz godine u godinu okupljao sve više prijatelja i suradnika, narastavši do renomirane smotre kakva je danas.

U sklopu manifestacije odražava se i sajam autohtonih poljoprivrednih proizvoda te slikarski natječaj koji je ove godine okupio više od stotinu sudionika.

Svečanost otvaranja okupila je i veliki broj maslinara, umjetnika i gostiju, a u ime organizatora pozdravili su ih predsjednik Zajednice Talijana Krasice Mate Mekiš i bujski gradonačelnik Edi Anderašiać.

- Maslinarstvo je ono što nas spaja i što je ukinulo granice koje još par mjeseci postoje u ovim krajevima. Osim maslinara, tu su i umjetnici, maslinari iz Dalmacije, Slovenije - Oleum Olivarum postala je manifestacija poznata po druženju, rekao je Andreašić.

Pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović osvrnuo se na protekla dva desetljeća maslinarstva u Istri i dodao da su u tom periodu stvorena iskustva i infrastruktura za tržišnu utakmicu u Europskoj uniji.

- Kad smo počinjali imali smo 350 tisuća registriranih stabala rodnih maslina. Godine 1994. krenuli smo s pilot-projektom sadnje maslina i u ovih dvadeset godina možemo reći da imamo posađena 1,2 milijuna novih stabala maslina, što s revitaliziranim stablima čini danas brojku od oko 1,6 milijuna stabala maslina u Istri, rekao je Antolović.

Dodao je da su osnovali klaster maslinara koji su proširili na sve udruge i proizvođače iz Istre te da će u idućih mjesec dana Ministarstvu poljoprivrede predati elaborat o zaštiti istarskog maslinovog ulja s oznakom izvornosti.

Program ovogodišnje manifestacije bogat je raznim sadržajima, a posjetitelji mogu obići i kušaonice maslinovog ulja u Krasici i okolnim naseljima. Na štandovima se predstavilo ukupno četrdeset izlagača, maslinara, ali i proizvođača meda, rakija, vina, sira i drugih tipičnih istarskih proizvoda, a u uljari Benvegnu u obližnjim Gardošima maslinari i drugi gosti mogli su se upoznati s maslinovim uljima iz Dalmacije i Slovenije i usporediti ih s istarskim uljima.

Popodnevni je program nastavljen je kuharskih showom u režiji restorana Zigante i maslinara iz Krasice uz vina Gamabaletto, dok je u večernjim satima najavljen koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

- Kvaliteta ovogodišnjih ulja je dobra, imamo više od 94 posto ekstradjevičanskih maslinovih ulja iz cijele Dalmacije, slovenskog primorja i naravno Istre. Ove godine imamo 107 uzoraka maslinovih ulja, odaziv je nešto manji nego lani zbog suše i vremenskih prilika. Zadovoljni smo jer svake godine imamo sve više gostiju iz drugih krajeva Hrvatske i šire, kaže Nini Činić, jedan od inicijatora cijele priče Oleum Olivarum.

Sutra se manifestacija nastavlja stručnim predavanjima za maslinare, nakon čega će svečano biti podijeljena priznanja za najbolja ulja.

U međuvremenu će posjetitelji moći kušati kulinarske uratke Alma Čatlaka, Serđa Ražmana i Emira Hadžihafisbegovića i druge specijalitete, dok će večer zaključiti Birikini bend. (V. HABEREITER, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter