Oleum Olivarum: Oznaka izvornosti za istarsko ulje


Krasica, malo mjesto blizu Buja s velikom maslinarskom tradicijom, ovog je vikenda po 17. put postalo centar tekućeg zelenog zlata. U punom je jeku dvodnevni Oleum Olivarum, koji je danas u Zajednici Talijana otvorio istarski župan Valter Flego. Popularni susreti maslinara tijekom godina obogaćeni su sajmom maslinovih ulja i drugih autohtonih proizvoda, međunarodnim likovnim natječajem, tematskim predavanjima, show cookingom i glazbenim nastupima, a ove godine i izvlačenjem dobitnika nagradne igre Glas Istre.

Okupljenim maslinarima iz Istre, Kvarnera, Dalmacije, Slovenije i Italije, predstavnicima Županije, gradova i općina, umjetnicima te drugim gostima i posjetiteljima dobrodošlicu je poželio bujski gradonačelnik Edi Andreašić, a obratili su im se i županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović te predsjednica Mjesnog odbora Krasica Martina Cossetto. Početak manifestacije su pjesmom i stihovima označili klapa Kaštelanke i dalmatinski pjesnik Stipe Cvitan.

- Svim maslinarima čestitam na trudu i uspjesima. Pred nama je još puno posla da bismo nastavili konkurirati Italiji, Španjolskoj i Grčkoj nastojeći uvijek biti najbolji i profilirajući svoju ponudu kao butik u maslinarstvu. Županija će vas u tome podupirati i logistički i financijski, a prvenstveno kroz budući Centar za razvoj maslinarstva, poručio je župan Flego.

Sudionicima umjetničkog natječaja, kojih je u 12. izdanju natječaja prijavljeno čak 120, zahvalio je što su publiku oplemenili svojim prikazima masline te poželio da se svi zajedno u Krasici sretnu i sljedeće godine, u boljoj ekonomskoj situaciji.

- Početkom tjedna smo Ministarstvu poljoprivrede predali konačnu varijantu specifikacije za zaštitu istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja oznakom izvornosti na nacionalnoj razini. Vidjet ćemo kako će se taj proces dalje razvijati. Budući da su na teritoriju Istre tri države, za očekivati je usuglašavanje modela zaštite svih interesantnih poljoprivrednih proizvoda koji se tu proizvode tradicijskim tehnologijama.

Granica više nema i na to se moramo psihološki naviknuti, kao i na činjenicu da smo itekako tržišno značajni za naše okruženje. Trebamo iskoristiti prilike koje nam se pružaju od početka sljedeće godine dostupnošću EU-fondova i koje će nam biti na raspolaganju za brendiranje Istre i proizvoda iz Istre bez granica, rekao je Milan Antolović. Ponadao se da će ove godine berba maslina biti uspješnija i da će stručnjaci spriječiti novu pojavu svrdlaša te svim maslinarima i prisutnim umjetnicima poželio uspjeh u daljnjem radu. (K. FLEGAR, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter