Oleum Olivarum: Čak 99 posto ulja ekstra djevičanska


Gotovo 99 posto pristiglih uzoraka na 19. susret maslinara Oleum Olivarum ušlo je u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja, objavili su organizatori. Kako je na ovogodišnji susret stigao 171 uzorak, gotovo 10 puta više nego kada je održana prva smotra, ispada da svega dva ulja ove godine nisu ušla u najvišu kategoriju. No, tu prestižnu titulu dobilo je čak 169 ulja čime je još jednom potvrđena vrhunska kvaliteta maslinovog ulja na Oleum Olivarumu.

Na smotri u subotu i nedjelju posjetiteljima će se na štandovima uz ekstra djevičansko ulje nuditi i tradicionalna istarska jela: pršut, sir, vino, med te ostali autohtoni proizvodi. Zainteresirani će moći obići i 10-ak kušaonica maslinovog ulja koje će za vrijeme trajanja manifestacije biti otvorene na području Krasice.

Središnji događaj je najavljen za subotu u 18 sati za kada je najavljeno proglašenje najboljih i podjela priznanja maslinarima za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Smotra se otvara u subotu, 12. ožujka u 12 sati, a tada se otvaraju i kušaonice maslinovog ulja. Kušaonice ostaju otvorene do 17 sati, a smotra do 20 sati. U 14 sati je zakazano stručno predavanje na temu rezidba maslina koju će voditi Paolo Parmeggiani, a u 14.45 uslijedit će predavanje Alena Ružića i Vlaste Radojčić o utjecaju maslinovog ulja na kardiovaskularne bolesti. U 15.30 sati će bujska Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) voditi degustacija maslinovog ulja.

U nedjelju program počinje u 10.30 sati otvorenjem izložbe 14. međunarodnog likovnog natječaja Oleum Olivarum. U 11 sati zajedno s otvorenjem sajma starta mountain bike rekreacijska biciklijada, dok će kušaonice ulja biti otvorene od 12 do 17 sati. U 12.30 sati u galeriji "Tigor" otvorenje je izložbe Ronnyja Jušića naslovljena "More ", u 17.30 sati zakazana je podjela nagrada likovnog natječaja. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter