Oleo Dorato preradio gotovo 200 tona maslina

Prve sorte davale su intenzivno zeleno ulje, sada je već na žuto (D. MEMEDOVIĆ)
Prve sorte davale su intenzivno zeleno ulje, sada je već na žuto (D. MEMEDOVIĆ)

Oleo Dorato, jedina uljara na području grada Pule, preradila je od početka berbe prije mjesec dana između 150 i 200 tona ulika, a maslinari još uvijek neumorno donose plodove svoga rada. Doduše intenzitet im je sada malo usporen, ali vlasnik uljare na Velom Vrhu Germano Craizer navodi da će berba potrajati sigurno do konca studenog, a do tada će i njegov pogon prerađivati plodove.

- Da, ljudi već malo sporije donose ulike, ali se vidi da su jako zdrave tako da će ih i brati sigurno do kraja mjeseca. Sezona se malo odužila, masline su još zelene, vegetacija je stala. Ima još i leccina koji je trebao biti sav pobran, kaže Craizer koji za našeg jutarnjeg posjeta ne skida osmjeh s lica, iako kaže da se noćas radilo "tutta forza".

Za vikend je bilo prekrasno vrijeme pa još uvijek očekuje navalu maslinara.

Izdaleka u torcio mami miris friško stiješnjenih ulika, odor ulja s voćnom aromom, a maslinare pred strojem, koji melje dvije tone na sat, dočekuje dobro raspoloženi Germano, uvijek spreman na šalu.

- Ulje je dobro, odlično ove godine. Ma to je parfem! Ja kažem da ovo nije ulje, nego sok. Uostalom, možeš ga jesti i sa sladoledom. Tako ja učim ljude već 15 godina, koliko držim uljaru. Ima ih još uvijek koji vole ulje napravljeno na toplo, kao nekada, ali čim je na toplo, ono najbolje se izgubi. Ha čuj, sto ljudi, sto čudi, sto gušti, priča Craizer.

Sada se melje uglavnom buža i carbonazza, kaže, a one daju više žutu boju. I okusi su, kako su ulike zrelije, malo blaži nego početkom listopada kada je iz stroja curilo ulje intenzivne zelene boje, jačeg okusa.

- Ni jedne godine ulje nema isti okus. A tek kada dođe ulje iz drugog kraja?! Imao sam sada preradu iz Buja, ma sasvim drugačije nego odavde. Bolje ne analizirati sve te okuse i mirise. Priroda je, kada su ulike u pitanju, dala toliko okusa i mirisa da su tu neograničene mogućnosti. Sve to ovisi o sortama, naravno, ali i o tlu gdje su ulike rasle, kao i o godini, kaže Craizer.

Kako ulike dozrijevaju tako su i randmani bitno porasli. Ispočetka su iznosili 10-ak posto, sada se prosjek u torciu Oleo Dorato kreće oko 15 posto, ali dosezali su i 18 pa i više posto. (Z. STRAHINJA; Snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter