Oleg Kireyev srušio granice žanrova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najboljih ruskih saksofonista i skladatelja Oleg Kireyev nastupio je sa svojim bendom u novootvorenom Night Clubu hotela Lone. Oleg Kireyev poznat je kao glazbenik koji je oduvijek bio fasciniran baškirskim folklorom, te je prvi u Rusiji poceo stvarati etno jazz spajanjem zvuka baškirskih narodnih instrumenata i tehnika grlenog pjevanja. Time je postao jedan od inovatora koji je srušio granice medu glazbenim žanrovima.

Oleg Kireyev roden je u gradu Ufa u Baškiriji, ruskoj republici smještanoj na južnom Uralu i Preduralju. Od najranijeg djetinjstva pokazivao interes za narodnu glazbu. Orlan, jedan od prvih sastava koje je osnovao, svirao je jazz obrade baškirskih narodnih pjesama. U kasnijim razdobljima karijere sve se više okretao etno glazbi te je naposljetku pokrenuo bend Feng Shui Jazz Theatre, projekt koji je kombinacija tradicionalnog swinga, baškirskog grlenog pjevanja, moldavskih pjesama, africkih ritmova i improvizacijskog jazza.

Feng Shui Jazz Theatre debitirao je 2008. u Sjedinjenim Americkim Državama serijom koncerata i albumom "Mandala" u izdanju diskografske kuce Jazzheads, s kojim je nominiran za Grammyja u kategoriji najboljeg suvremenog jazz albuma. Prvi je to glazbeni sastav iz Rusije ikad nominiran za tu nagradu.

Kasniji albumi odražavaju obje strane njegove kreativne orijentacije, mainstream jazz album Rhyme & Reason s Keithom Javorsom na klaviru, Borisom Kozlovom (Mingus Big Band) na basu i E.J. Stricklandom (Ravi Coltrane Band) na bubnjevima, te funk-fusion debi Sky Musica, kvarteta ruskih glazbenika koji su se okrenuli radovima Chick Coree iz razdoblja nakon razlaza benda Return To Forever. (A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter