Oldtimeri obišli Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od Jadrana do Kvarnera, glasio je ovogodišnji moto sedmog izdanja tradicionalnog "Histria classic rallya", utrke tocnosti oldtimera koja se u organizaciji Oldtimer kluba Pula, sekcije autokluba Pula-Rovinj, u suradnji s talijanskom oldtimer klubom Ruote del passato, održala na dvjestotinjak kilometara dugoj ruti kroz Istru.

Na popisu sudionika našlo se 43 vozaca raritetnih starodobnih automobila. Bilo bi ih i više, tvrdi organizator, da nije bilo neumoljive kiše koja je sprijecila nastup vlasnika roadstera, odnosno kabrioleta koji nemaju mogucnost podizanja krova.

Karavana atraktivnih "staraca" tradicionalno je startala ispred pulske Arene, otkud su se, prolazeci kroz Vodnjan i Limski kanal uputili prema Porecu. Nastavak rallya vodio je preko Baderne, Tinjana, Svetog Petra u šumi, Žminja do Gracišta. Nastavilo se kroz Pican i Potpican do Trgeta, cime je simbolicno obilježen dodir s Kvarnerom, da bi se u povratku prema Puli oldtimeri provezli kroz Labin, Rašu, Barban, Orihe, Svetvincenat, Smoljance do posljednjeg ispita tocnosti u Balama. Na koncu, svi su se natjecatelji vratili u Pulu, cime je natjecateljski dio rallya i službeno završen.



Cilj ovakvih natjecanja nije brzina, vec tocnost. Svaka posada dobila je putnu knjigu u kojoj su graficki prikazani pravci kretanja i zadana vremena kojih se vozaci, prolazeci kroz kontrolne tocke, moraju pridržavati da bi na koncu pobijedio onaj vozac koji je bio najbliži zadanom vremenu.

Medu natjecateljskim oldtimerima našlo se mnoštvo raritetnih i vrlo vrijednih automobila. Svakako valja spomenuti kultnu Lanciu Aureliu B24 iz 1958. godine cija se vrijednost procjenjuje na 300 tisuca eura.

Na startu se našla i Alfa Romeo SS iz 1963. godine, mnoštvo starodobnih Fiata od kojih izdvajamo Abarth 124 iz 1973. godine, no za oko, nažalost zbog lošeg vremena tek nekolicini okupljenih posjetitelja, zapeli su stari Porschei te elegantni "Excalibur SS" iz 1967. godine.

Najstarije vozilo na rallyu bio je Jeep Willis iz 1942. Legendarni americki vojni terenac u vlasništvu je Rovinjca Danijela Zeca, koji je unatoc nedavnom generalnom uredivanju motora morao odustati od natjecanja zbog puštanja ulja.

U nedjelju u Rovinju, u sklopu pucke fešte Popolana, održat ce se izložba oldtimera, nakon koje ce se objaviti imena najtocnijih vozaca, a najuspješniji ce dobiti pokal "Vitomir Bolkovic", u spomen na nedavno preminulog predsjednika auto kluba "Pula-Rovinj".


Podijeli: Facebook Twiter